Σε μια συμφωνία που έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Αθήνα, η Γαλλία αποφάσισε να συμπράξει με την Τουρκία, τη Γερμανία και τη Νότια Κορέα για την κατασκευή πυρομαχικών σε εργοστάσια στην Πολωνία. Το έργο, που χαρακτηρίζεται από ευρωπαϊκούς κύκλους ως «στρατηγική συνεργασία υψηλής σημασίας», στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής γραμμής απέναντι στις ρωσικές απειλές και περιλαμβάνει κοινή παραγωγή οβίδων και άλλων πυρομαχικών με προορισμό την Ουκρανία.
Η Ελλάδα, αν και παραδοσιακός αγοραστής γαλλικού οπλισμού, δεν προσκλήθηκε στην κοινοπραξία. Αυτό ερμηνεύεται ως απόρροια γεωπολιτικών προτεραιοτήτων της Γαλλίας και ενδεχομένως ως ένδειξη δυσπιστίας για τη δυνατότητα παραγωγικής συμβολής από ελληνικές υποδομές. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία –μέλος του ΝΑΤΟ αλλά με αμφίρροπες σχέσεις με τη Δύση– όχι μόνο συμμετέχει αλλά παρέχει και τεχνογνωσία.
Η απόφαση αυτή εντείνει τα ερωτήματα για τη θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό αμυντικό σχεδιασμό και τη στρατηγική της αξία για το Παρίσι. Για κάποιους, η απουσία της χώρας από τέτοια projects αποκαλύπτει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον εξοπλιστικό της ρόλο.
Διαβάστε επίσης:
O Τραμπ σφίγγει τον κλοιό: Κυρώσεις-φωτιά σε όσους αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν
Ελλάδα – Τουρκία: Τα ελληνικά UAV στις Belharra προκαλούν προβληματισμό στην Άγκυρα