Η μαζική επίθεση του Πακιστάν με περίπου 300-400 τουρκικής κατασκευής drone Songar στα ινδικά σύνορα την 7η προς 8η Μαΐου προκαλεί παγκόσμια ανησυχία – και όχι μόνο για την Ινδία. Τα UAV, προϊόν της τουρκικής Asisguard, χρησιμοποιήθηκαν για παραβιάσεις σε 36 σημεία της ινδικής μεθορίου και στόχευσαν στρατιωτικές υποδομές, επιχειρώντας να δοκιμάσουν τα συστήματα αεράμυνας του Νέου Δελχί.
Για την Ελλάδα, η επίθεση αυτή αποτελεί καμπανάκι. Η Άγκυρα δείχνει ξεκάθαρα πλέον πως εξάγει μαζικά επιθετικά drone με στρατιωτικές δυνατότητες σε συμμάχους όπως το Πακιστάν. Αντίστοιχη χρήση τέτοιων UAV μπορεί να γίνει σε μια κρίση στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο αποθήκες, σταθμούς ραντάρ ή κρίσιμες στρατιωτικές θέσεις.
Τα Songar, αν και ελαφρώς οπλισμένα, μπορούν να φέρουν εκρηκτικά, να λειτουργούν σε σμήνη και να διαταράξουν τις γραμμές άμυνας μέσω κορεσμού ή ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Η χρήση τους από το Πακιστάν σε τέτοια κλίμακα δείχνει πως δεν μιλάμε πλέον για θεωρητικά σενάρια.
Η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει περισσότερο σε αντι-drone τεχνολογίες, παρεμβολείς (jammers), συστήματα εντοπισμού σμήνων UAV και προληπτική επιτήρηση κρίσιμων στόχων. Ο πόλεμος των drone είναι εδώ – και η ελληνική άμυνα πρέπει να είναι ήδη ένα βήμα μπροστά.
Διαβάστε επίσης:
Κύπρος vs Τουρκία: Sherpa και Akeron αέρνουν ανατροπή στην Εθνοφρουρά
Rafale: Αν το έριξαν οι Πακιστανοί με τουρκικό KORAL, η Ελλάδα πρέπει να ανησυχεί