Η μακροχρόνια ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για το Κασμίρ δεν αποτελεί απλώς μια περιφερειακή διένεξη, αλλά και ένα πολύτιμο παράθυρο ευκαιρίας για την Κίνα. Σύμφωνα με αναλυτές ασφαλείας και διπλωμάτες, το Πεκίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, >συλλέγοντας κρίσιμα δεδομένα από τα όπλα και τα μαχητικά αεροσκάφη που χρησιμοποιεί το Πακιστάν – πολλά εκ των οποίων είναι κινεζικής κατασκευής ή τεχνολογίας. Αυτή η ζωντανή «δοκιμή πεδίου» δίνει στην Κίνα πληροφορίες υψηλής αξίας για τις επιδόσεις και τις αδυναμίες του ινδικού στρατού.
Παράλληλα, ο εντυπωσιακός στρατιωτικός εκσυγχρονισμός του Πεκίνου τα τελευταία χρόνια του επιτρέπει να παρακολουθεί σε σχεδόν πραγματικό χρόνο τις κινήσεις της Ινδίας – είτε από βάσεις στα σύνορα, στόλους στον Ινδικό Ωκεανό, είτε μέσω δορυφόρων. Η Κίνα μετατρέπεται έτσι σε σιωπηλό στρατηγικό παίκτη, αποκτώντας προβάδισμα στον ανταγωνισμό της με τη Νέα Δελχί. Η σύγκρουση Ινδίας–Πακιστάν, αν και επικίνδυνη, λειτουργεί ως ανεπίσημο «εργαστήριο πολέμου» που εξυπηρετεί άριστα τα γεωπολιτικά συμφέροντα του Πεκίνου.
Η Κίνα αναπτύσσει γοργά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και SAMs (όπως το HQ-9), ικανά να προσαρμόζονται σε νέα προφίλ απειλών. Αν αποκτήσει δεδομένα για το πώς επιχειρούν τα Rafale – ειδικά στην έκδοση F3R που φέρει η Ελλάδα – ενδέχεται να δημιουργήσει αντιμέτρα που μπορούν να εξάγει σε εχθρικά ή ανταγωνιστικά κράτη.
Διαβάστε επίσης:
Πυρηνικός «παίκτης» στο Αιγαίο – Η Τουρκία ανεβάζει επίπεδο με υποβρύχιο-κολοσσό
Το Rafale τους τρομάζει: Ρωσία, Κίνα και Πακιστάν σε πανικό για το γαλλικό μαχητικό