Σε μια δήλωση που προκαλεί διπλωματικούς και αμυντικούς κραδασμούς, το Πακιστάν ισχυρίστηκε πως κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιχειρήσεων στα ινδικά σύνορα, κατέρριψε πέντε πολεμικά αεροσκάφη, ανάμεσά τους τρία Rafale γαλλικής κατασκευής. Τα Rafale, τα οποία έχουν αποκτηθεί και από την Ελλάδα, θεωρούνται τεχνολογικά υπερέχοντα, ωστόσο το Ισλαμαμπάντ φαίνεται να θέλει να αλλάξει τη διεθνή αφήγηση.

Ο Πακιστανός ΥΠΕΞ Ισάκ Νταρ ενημέρωσε το κοινοβούλιο ότι τα κινεζικής κατασκευής J-10C, τα οποία φέρουν σύγχρονα ραντάρ AESA και πυραύλους PL-15, κατέρριψαν τα ινδικά μαχητικά κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο Κασμίρ.

Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε εν μέρει από Γάλλο αξιωματούχο πληροφοριών, ο οποίος δήλωσε στο CNN ότι τουλάχιστον ένα Rafale καταρρίφθηκε, ενώ διερευνώνται και άλλα περιστατικά.

Η κατάρριψη αυτή, εάν επαληθευτεί, αποτελεί την πρώτη επιχειρησιακή απώλεια Rafale σε αερομαχία και την πρώτη “επιτυχία” των J-10C σε πραγματικές συνθήκες.

Στην Τουρκία, η είδηση της κατάρριψης ινδικών Rafale από πακιστανικά J-10C ερμηνεύτηκε – και προβλήθηκε – ως ένα ξεκάθαρο μάθημα προς την Ελλάδα. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν έχασαν την ευκαιρία να επισημάνουν το “όριο” των γαλλικών μαχητικών, υπονοώντας πως η υπεροψία της Αθήνας γύρω από την απόκτησή τους είναι άτοπη και αβάσιμη.

Σε αρκετούς τίτλους στον τουρκικό Τύπο, κυριάρχησε το μήνυμα: «Μην καυχιέσαι, Ελλάδα. Δες τι έπαθε η Ινδία», παρουσιάζοντας τα γεγονότα ως προειδοποίηση ότι η τεχνολογική υπεροχή δεν εγγυάται αεροπορική κυριαρχία. Η σύγκριση με την Ελλάδα έγινε έμμεσα αλλά ξεκάθαρα, με υπονοούμενα για το πραγματικό “τεστ” των Rafale σε συνθήκες μάχης, έξω από προσομοιώσεις και επιδείξεις.

Το αφήγημα ενισχύει την τουρκική αντίληψη περί στρατηγικής αυτονομίας, καθώς η Άγκυρα επενδύει στα δικά της μαχητικά TF-X και στα κινεζικά ή πακιστανικά μοντέλα ως εναλλακτική έναντι δυτικών συστημάτων. Για την Τουρκία, το περιστατικό αποτελεί επικοινωνιακή “νίκη”, την οποία αξιοποιεί για να υποβαθμίσει το ηθικό και την εμπιστοσύνη της Ελλάδας στα γαλλικά μαχητικά.

Σε μια περίοδο όπου η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο παίζεται και στο πεδίο της εικόνας, το μήνυμα της Άγκυρας είναι σαφές: το Rafale δεν είναι άτρωτο – και κανένα “όπλο” δεν είναι πανάκεια χωρίς στρατηγική και αυτογνωσία.

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Ο μεγάλος ωφελημένος από τη σύγκρουση Ινδίας–Πακιστάν και η συλλογή πληροφορίων σε πραγματικό χρόνο που θα χρησιμοποιήσει εναντίον των Rafale

Πυρηνικός «παίκτης» στο Αιγαίο – Η Τουρκία ανεβάζει επίπεδο με υποβρύχιο-κολοσσό