Το γαλλικό Rafale δεν είναι απλώς ένα μαχητικό, είναι ένα γεωπολιτικό σύμβολο υπεροχής που προκαλεί έντονη ενόχληση στις μεγάλες δυνάμεις — ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και Πακιστάν. Η αρνητική στάση απέναντί του δεν είναι καθόλου τυχαία, είναι μια συνειδητή αντίδραση απέναντι σε ένα οπλικό σύστημα που διαλύει μονοπώλια και ανατρέπει ισορροπίες.

Το Rafale έχει αποδείξει επανειλημμένα την αξία του σε πραγματικές συνθήκες μάχης: από τη Λιβύη και τη Συρία, μέχρι το Μάλι και πιο πρόσφατα στην ινδική αεροπορική επιχείρηση Sindoor, όπου απέτρεψε πακιστανικές επιθέσεις με επιτυχία. Διαθέτει εξαιρετική ευελιξία, προηγμένα ηλεκτρονικά, stealth χαρακτηριστικά και πλήρη ανεξαρτησία από αμερικανικά ή ρωσικά συστήματα. Αυτό από μόνο του το καθιστά απειλή για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία που επιδιώκουν να κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά αεροσκαφών.

Η εμπορική του επιτυχία είναι εξίσου εντυπωσιακή: Ινδία, Αίγυπτος, Κατάρ, Ελλάδα, Κροατία, ΗΑΕ — όλες επένδυσαν στο Rafale, προτιμώντας την τεχνολογική αυτονομία και την πολιτική ανεξαρτησία που προσφέρει. Αντίθετα με το F-35 ή τα Su-57, τα Rafale δεν φέρνουν “πολιτικό φορτίο”, αλλά μόνο ισχύ.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν οι σύμμαχοί τους να προτιμούν ένα ευρωπαϊκό μαχητικό αντί για το F-35. Η Ρωσία βλέπει τις εξαγωγές των Su-35 και Su-57 να απειλούνται. Η Κίνα φοβάται τον περιορισμό της επιρροής της σε κρίσιμες αγορές. Και το Πακιστάν δεν μπορεί να ανταγωνιστεί επιχειρησιακά τις δυνατότητες που προσφέρει το Rafale στην Ινδία.

Όχι, δεν είναι τυχαίο το μίσος για τα Rafale. Είναι απόδειξη ότι πέτυχαν ακριβώς αυτό που φοβούνταν όλοι: ανεξάρτητη, υψηλού επιπέδου, μη ευθυγραμμισμένη ισχύς. Και αυτό ενοχλεί. Πολύ.

Διαβάστε επίσης:

Συμμαχία Τουρκίας–Κίνας υπό το βλέμμα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που κάνουν τους… Κινέζους

«Πετάξτε τα Rafale και αγοράστε Su-57»: Όταν η Ρωσία υιοθετεί το πακιστανικό αφήγημα