Μετά από μακρά περίοδο «παγώματος» στις σχέσεις Ουάσιγκτον–Άγκυρας, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την πώληση πυραύλων αέρος-αέρος στην Τουρκία, συνολικής αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία περιλαμβάνει 53 πυραύλους AIM-120C-8 AMRAAM (Beyond Visual Range) και 60 AIM-9X Sidewinder Block II (οπτικής επαφής), με αντίστοιχα συστήματα καθοδήγησης.

Ο AIM-120C-8, με εμβέλεια έως και 180 χιλιομέτρων, θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα βλήματα μακράς εμβέλειας και χρησιμοποιείται τόσο από αεροσκάφη όσο και από επίγεια συστήματα NASAMS. Ενσωματώνει ραντάρ υψηλής ακρίβειας και θεωρείται κρίσιμο εργαλείο σε περιβάλλοντα ηλεκτρονικού πολέμου.

Από την άλλη, ο AIM-9X Block II, με εμβέλεια μικρότερη των 20 χλμ., είναι εξαιρετικά ευέλικτος και κατάλληλος για σενάρια «σκυλομαχίας» (dogfight). Το προηγμένο IIR σύστημα καθοδήγησής του επιτρέπει ταχύτατη προσαρμογή σε ελιγμούς του στόχου.

Η έγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πώληση προηγμένων πυραύλων AIM-120C-8 AMRAAM και AIM-9X Sidewinder Block II στην Τουρκία, συνολικής αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων, αποτελεί μια εξέλιξη με άμεσο αντίκτυπο για την Ελλάδα. Οι AIM-120C-8 είναι η πιο προηγμένη εξαγώγιμη έκδοση των AMRAAM, με εμβέλεια έως και 180 χιλιόμετρα, καθιστώντας την Τουρκία ικανή να εμπλέκει εχθρικούς στόχους πολύ πριν πλησιάσουν σε οπτική επαφή, ειδικά αν συνδυαστούν με τα νέα ραντάρ AESA των F-16 Viper.

Αυτό ανατρέπει τα δεδομένα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, καθώς η Τουρκία αποκτά ουσιαστικά πλεονέκτημα πρώτης βολής σε αποστάσεις BVR (Beyond Visual Range), απειλώντας ακόμη και ελληνικά αεροσκάφη εντός ελληνικού εναέριου χώρου. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, διαθέτει ήδη Rafale F3R εξοπλισμένα με τους κορυφαίους Meteor, οι οποίοι υπερτερούν σε εμβέλεια και ηλεκτρονική καθοδήγηση. Ωστόσο, η Πολεμική Αεροπορία δεν διαθέτει – τουλάχιστον μέχρι σήμερα – AIM-120C-8 για τα F-16 Viper, γεγονός που δημιουργεί κενό στις ενδιάμεσες αποστάσεις εμπλοκής.

Σε πολιτικό επίπεδο, η απόφαση της Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε αυτή την πώληση, παρά τη συνεχιζόμενη παρουσία των S-400 στην Τουρκία, εκλαμβάνεται ως μήνυμα επαναπροσέγγισης με την Άγκυρα, αγνοώντας τους στρατηγικούς προβληματισμούς της Αθήνας. Αυτό επαναπροσδιορίζει τις ισορροπίες ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και καθιστά επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών δυνατοτήτων, τόσο μέσω νέων παραγγελιών Meteor ή AIM-120C-8, όσο και με την ενσωμάτωση συστημάτων συνεργασίας με συμμαχικά κράτη (όπως Ισραήλ και Γαλλία).

Η τεχνολογική υπεροχή στον αέρα, πλέον, δεν είναι απλώς προνόμιο – είναι προϋπόθεση αποτροπής. Και η Ελλάδα οφείλει να απαντήσει με αποφασιστικότητα.

Διαβάστε επίσης:

Rafale: Το Πακιστάν σε κατάσταση συναγερμού – Κάνει αυτοκινητόδρομους διαδρόμους για μαχητικά – Διαλύσαν τα Rafale τα πακιστανικά πολεμικά αεροδρόμια

Ρουά ματ στα 300 χιλιόμετρα: Πώς το Rafale χτυπήθηκε πριν καν δει τον κινεζικό πύραυλο του Πακιστάν – Η μπλόφα που… έφαγαν οι Ινδοι