Το πρόσφατο σενάριο σύγκρουσης Ινδίας–Πακιστάν στο Κασμίρ ανέδειξε το νέο δόγμα αεροπορικού πολέμου, που αφορά στην απόλυτη κυριαρχία σε BVR (Beyond Visual Range) συνθήκες, τη δικτυοκεντρική επιχειρησιακή εικόνα και τη χρήση drones για κορεσμό.

Οι Ινδοί πιλότοι, ακόμα και με Rafale, αιφνιδιάστηκαν όταν πακιστανικά J-10C με κινεζικούς πυραύλους PL-15 εμβέλειας 300+ χλμ. χτύπησαν χωρίς οπτική επαφή, υποβοηθούμενοι από αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης Saab Erieye.

Αν το ίδιο σενάριο παιζόταν στο Αιγαίο, τα Rafale F3R της Ελλάδας με τους πυραύλους Meteor θα είχαν κρίσιμο πλεονέκτημα. Ο Meteor, με εμβέλεια άνω των 200 χλμ. και ενεργή καθοδήγηση, δεν εξαρτάται από εξωτερικά ραντάρ όπως ο PL-15.

Τα Rafale διαθέτουν επίσης το εξελιγμένο ραντάρ AESA RBE2 και το σύστημα αυτοπροστασίας SPECTRA, που καθιστούν πιθανή την εξουδετέρωση του εχθρικού Erieye, διαλύοντας το πακιστανικό μοντέλο εμπλοκής.

Γιατί δεν χρησιμοποίησαν οι Ινδοί τους Meteor;

Να σημειωθεί, ότι στην περίπτωση του Κασμίρ, τα ινδικά Rafale ήταν προσανατολισμένα σε αποστολές κρούσης, με SCALP και HAMMER. Δεν είχαν BVR αποστολή, ούτε φόρτο Meteor (παρά μόνο MICA) και έτσι αιφνιδιάστηκαν. Αντίθετα, τα ελληνικά Rafale φέρουν Meteor και είναι εκπαιδευμένα για εναέρια υπεροχή, όχι μόνο κρούση.

Επίσης, το Κασμίρ είναι πολύπλοκη, ορεινή περιοχή με περιορισμένο βάθος επιτήρησης. Το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος επιτρέπουν πολυεπίπεδη ανίχνευση και καλύτερη απόκριση με ραντάρ εδάφους και συστήματα επιτήρησης.

Ωστόσο, τα F-16 Viper της ΠΑ με AIM-120C-7 έχουν σαφώς μικρότερη εμβέλεια. Χωρίς AWACS ή υποστήριξη από επίγεια ραντάρ, θα είχαν μειονέκτημα σε BVR συνθήκες.
Επιπλέον, η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμη πλήρως ενοποιημένο δίκτυο για την αναχαίτιση μαζικών επιθέσεων από UAV τύπου Bayraktar ή Songar.

Το μάθημα είναι ξεκάθαρο. Η αεροπορική υπεροχή δεν κρίνεται πια μόνο στον ουρανό, αλλά στο δίκτυο, στα ραντάρ και στην ταχύτητα απόκρισης.

Η ΠΑ έχει ισχυρά μέσα, όμως το «μοντέλο Κασμίρ» δείχνει ότι η διασύνδεση, οι αισθητήρες και οι πυραυλικές επιλογές είναι αυτά που θα κρίνουν τη μάχη του αύριο.

Διαβάστε επίσης:

Bayraktar KIZILELMA: Η Τουρκία πατάει γκάζι στον αέρα, η Ελλάδα έχει σχέδιο;

F-35 για την Ελλάδα απέναντι στα drone και πυραύλους της Τουρκίας – Τι συμβαίνει με το kill switch