Η ανακοίνωση της Ιταλίας για κοινή παραγωγή πυραύλων και δορυφορικών συστημάτων με τις ΗΠΑ επανέφερε στο προσκήνιο τη δυναμική παρουσία της Leonardo, που εμπλέκεται ενεργά στην ανάπτυξη στρατιωτικών δορυφόρων.

Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι διπλό: αφενός γιατί θα μπορούσε να επωφεληθεί από παρόμοια τεχνολογία, αφετέρου γιατί η Leonardo διατηρεί στενή συνεργασία με την Τουρκία, ιδίως μέσω της Telespazio VEGA Türkiye.

Η Άγκυρα, εδώ και χρόνια, επενδύει σε αυτόνομες δορυφορικές δυνατότητες με τους Göktürk-1 και 2, ενώ προχωρά και στον Göktürk-3 με ραντάρ SAR, που προσφέρει επιτήρηση σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα, με το εγχώριας κατασκευής Türksat 6A, ετοιμάζεται να καλύψει και τις επικοινωνιακές της ανάγκες. Η Τουρκία αποκτά πλέον πολλαπλά “μάτια” στο διάστημα, με κάλυψη στρατηγικών περιοχών όπως το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα στερείται αυτόνομης πρόσβασης σε τέτοια τεχνολογία. Η γεωπολιτική ισορροπία αλλάζει και το διάστημα γίνεται το νέο επιχειρησιακό πεδίο – όποιος βλέπει πρώτος, κερδίζει.

Διαβάστε επίσης:

Rheinmetall–Lockheed: Εργοστάσιο πυραύλων στην Ευρώπη – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Σαουδική Αραβία: Χτίζει «σιδηρόφρακτο» στρατό με εγχώρια τεθωρακισμένα και υπερσύγχρονα MRAP