Η Ελλάδα δεν διαθέτει τα σουηδικά αεροσκάφη τύπου Saab 2000 Erieye, τα οποία διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο σε πρόσφατα επεισόδια εναέριας έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Το Πακιστάν, στο πλαίσιο στρατιωτικής αναχαίτισης, είχε απογειώσει ένα Saab 2000 Erieye, ένα προηγμένο αεροσκάφος επιτήρησης εξοπλισμένο με πολύ ισχυρό ραντάρ τύπου Erieye. Το σύστημα αυτό είναι ικανό να σαρώνει τεράστιες εκτάσεις εναερίου χώρου και να εντοπίζει εχθρικά αεροσκάφη από πολύ μεγάλη απόσταση. Σύμφωνα με αναφορές, το Saab 2000 εντόπισε τα ινδικά Rafale από μακριά και μετέφερε τις ακριβείς συντεταγμένες τους σε πραγματικό χρόνο στα πακιστανικά μαχητικά J-10, δίνοντάς τους σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα.

Αντιθέτως, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει τέσσερα EMB-145H Erieye AEW&C, που φέρουν το ίδιο ραντάρ, αλλά πάνω σε βραζιλιάνικη πλατφόρμα (Embraer 145). Τα ελληνικά Erieye αποτελούν βασικό στοιχείο αεράμυνας και δικτυοκεντρικής επίγνωσης στο Αιγαίο, αν και υπολείπονται σε επιδόσεις του ταχύτερου και πιο προηγμένου Saab 2000.

Η σημασία των εναέριων ραντάρ μεγάλου βεληνεκούς γίνεται ακόμη πιο εμφανής όταν εμπλέκονται όπλα υψηλής ταχύτητας όπως ο κινεζικός πύραυλος PL-15, ο οποίος πετά με ταχύτητα Mach 4. Ένας τέτοιος πύραυλος μπορεί να διανύσει 50 χιλιόμετρα σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Αν ο πιλότος που στοχοποιείται δεν ειδοποιηθεί άμεσα, δεν έχει χρόνο για ελιγμούς ή αντίμετρα.

Η ελληνική αεροπορική ασφάλεια βασίζεται στην έγκαιρη προειδοποίηση. Και ενώ τα ελληνικά Erieye καλύπτουν κρίσιμες επιχειρησιακές ανάγκες, εξελίξεις όπως αυτές στην Ασία υπενθυμίζουν την ανάγκη συνεχούς τεχνολογικής αναβάθμισης και ετοιμότητας. Σε ένα περιβάλλον όπου τα δευτερόλεπτα κάνουν τη διαφορά, η πληροφορία είναι το απόλυτο όπλο.

Διαβάστε επίσης:

Τούρκοι: Η Ελλάδα θα προτείνει πάνω από έξι μίλια στο Αιγαίο με αντάλλαγμα τα 150 δισ. της ΕΕ;

HÜRKUŞ με βόμβα 1 τόνου: Η Τουρκία δείχνει τα δόντια της στη διεθνή άσκηση Ανατολίας