Αν η Ελλάδα αποφασίσει να προσθέσει κι άλλες φρεγάτες FDI στο στόλο της, τότε κάνει μια επιλογή με πραγματικό στρατηγικό πλεονέκτημα: πλοία έτοιμα, δοκιμασμένα, διαθέσιμα σε σύντομο χρονικό ορίζοντα. Αντίθετα, οι αμερικανικές προτάσεις που ακούγονται –όπως η Constellation– παραμένουν σε μακέτες, συμβόλαια και προγραμματισμούς που εκτείνονται στο μέλλον.

Το επιχείρημα ότι οι FDI είναι «κατώτερες» επειδή δεν έχουν 9.000 τόνους εκτοπίσματος ή γιατί δεν είναι σχεδιασμένες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι όχι μόνο παραπλανητικό, αλλά και επικίνδυνο. Γιατί αυτό που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό δεν είναι υποσχέσεις 2032, αλλά σύγχρονη ισχύς το 2026. Και σε αυτό, η Naval Group έχει ήδη παραδώσει πλοία σε πλήρη λειτουργία, την ώρα που οι ΗΠΑ ακόμη σχεδιάζουν.

Η FDI είναι ήδη εδώ, και μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα μιας σύγχρονης ελληνικής ναυτικής δύναμης. Αντί να περιμένουμε τα… χρονοδιαγράμματα των άλλων, ας επενδύσουμε σε ό,τι μπορούμε να αγγίξουμε – και να κερδίσουμε – σήμερα.

Η συζήτηση για νέες φρεγάτες δεν μπορεί να περιλαμβάνει σοβαρά πια τις SIGMA. Πρόκειται για μια πλατφόρμα περασμένων απαιτήσεων, με σχεδίαση παλαιότερης φιλοσοφίας και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά που δεν ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Όταν η Ελλάδα χρειάζεται πλοία με στρατηγικά όπλα, αντιαεροπορική ομπρέλα περιοχής και ψηφιακή διασύνδεση με το σύνολο των μέσων της, οι SIGMA απλώς δεν επαρκούν.

Αν συγκρίνει κανείς τις SIGMA με τις FDI ή με την πιθανή μελλοντική αμερικανική Constellation, το τεχνολογικό χάσμα είναι εμφανές. Όχι μόνο στον εξοπλισμό, αλλά και στη συνολική φιλοσοφία μάχης: οι SIGMA είναι φρεγάτες περιπολίας – όχι πλοία αποτροπής και κυριαρχίας. Η επιλογή τους θα ήταν πισωγύρισμα για το Π.Ν. και θα δημιουργούσε σοβαρή ανισορροπία με το τι αποκτά το τουρκικό ναυτικό.

Οι αποφάσεις πρέπει να γίνονται με γνώμονα το μέλλον. Κι αν κάποιος συνεχίζει να σκέφτεται SIGMA, μάλλον βλέπει το μέλλον με καθυστέρηση δεκαετίας.

Διαβάστε επίσης:

Ρήγμα Παρισιού–Νέου Δελχί: Η Ινδία απέρριψε τον γαλλικό έλεγχο των Rafale;

Belharra Block 3: Η 4η ελληνική «φρεγάτα-αντιτορπιλικό» μπορεί να αλλάξει τους κανόνες στο Αιγαίο αν το θέλει η Αθήνα