Σε εκτενές και αποκαλυπτικό του άρθρο στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, ο έμπειρος δημοσιογράφος Οζάι Σεντίρ παρουσιάζει το νέο στρατηγικό αεροπορικό σχέδιο της Τουρκίας υπό τον τίτλο «Χρυσή Τομή» (Altın Oran), που αποσκοπεί στην κάλυψη του κενού αεροπορικής ισχύος μέχρι την πλήρη ένταξη του τουρκικού μαχητικού πέμπτης γενιάς Kaan.

Σύμφωνα με τον Σεντίρ, το τουρκικό πλάνο περιλαμβάνει την απόκτηση 120 μαχητικών αεροσκαφών και συγκεκριμένα 40 Eurofighter Typhoon από το Ηνωμένο Βασίλειο (με ενσωματωμένους πυραύλους Meteor), 40 F-35 από τις ΗΠΑ (εκ των οποίων τα έξι βρίσκονται ήδη στη Μαλάτια) και 40 F-16 Block 70, επίσης αμερικανικής προέλευσης.

Η επιλογή των Meteor, οι οποίοι σύμφωνα με τον Σεντίρ δεν μπορούν να εκτοξευθούν από F-16, θεωρείται κρίσιμη για την αποκατάσταση της ισορροπίας ισχύος με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει ήδη 24 Rafale και έχει παραγγείλει έως και 40 F-35 ενώ τα F-16 της έχουν αναβαθμιστεί στο επίπεδο Viper (Block 70). Ο Τούρκος δημοσιογράφος αναγνωρίζει ξεκάθαρα την ελληνική υπεροχή στον εναέριο χώρο, η οποία –όπως γράφει– «υποχρεώνει την Τουρκία να κινηθεί με απόλυτη συνέπεια και ταχύτητα».

Ο Σεντίρ απορρίπτει ειρωνείες περί του αμερικανικού κινητήρα του Kaan, τονίζοντας πως το ραντάρ AESA και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου είναι προϊόντα της τουρκικής ASELSAN, όπως και το λογισμικό πτήσης της HAVELSAN. Υπενθυμίζει επίσης ότι η Τουρκία παρήγαγε επί χρόνια εξαρτήματα για το F-35 και έχει ήδη αυξήσει τη διάρκεια ζωής των F-16 της μέσω της TAI.

Στο πεδίο των οπλικών συστημάτων, αναδεικνύει τη συνεισφορά της ROKETSAN και τα εγχώρια βλήματα Gökdoğan και Bozdoğan, καθώς και την τεχνολογία stealth βαφής RAM που έχει ήδη αναπτυχθεί και δοκιμαστεί στην Άγκυρα.

Ο Σεντίρ κάνει εκτενή αναφορά και στην ευρύτερη γεωπολιτική διάσταση, αναφέροντας πως σχεδόν όλες οι χώρες της περιοχής –από Ρουμανία και Βουλγαρία μέχρι Ελβετία και Βραζιλία– επενδύουν πλέον σε μαχητικά 4,5 ή 5ης γενιάς. Στο φόντο αυτό, η Τουρκία δηλώνει αποφασισμένη να διασφαλίσει την «Πατρίδα του Ουρανού» και να μη βρεθεί αεροπορικά αποδυναμωμένη.

Το σχέδιο «Χρυσής Τομής», καταλήγει ο Σεντίρ, δεν είναι πολιτικό εργαλείο αλλά εθνική αναγκαιότητα, και η προετοιμασία της Τουρκίας για έναν ακήρυχτο «εναέριο ανταγωνισμό» με την Ελλάδα είναι τόσο τεχνολογική όσο και γεωστρατηγική.

Να σημειωθεί ότι οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι (6ος αι. π.Χ.) ήταν από τους πρώτους που μελέτησαν την αναλογία, ιδιαίτερα μέσα από το πεντάγωνο και την πεντάλφα.

Ο Ευκλείδης (3ος αι. π.Χ.), στο έργο του Στοιχεία, ορίζει με ακρίβεια τη διαίρεση ενός ευθύγραμμου τμήματος “σε μέσο και άκρο λόγο” – η πρώτη αυστηρή μαθηματική αναφορά στη Χρυσή Τομή.

Ένας σύγχρονος αρθρογράφος τουρκικής εφημερίδας κάνει πολιτικο-στρατηγική χρήση ενός όρου που έχει τις ρίζες του στην προσωκρατική και ελληνιστική μαθηματική σκέψη για να περιγράψει τις δυνατότητες της Τουρκίας κατά των… Ελλήνων.

Διαβάστε επίσης:

F-35 και Τουρκία: Νέα δεδομένα και παλιοί φόβοι για την Ελλάδα

Καναδάς και Ουκρανία ενώνουν δυνάμεις για την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού – Διεθνής εστία στα drones