Σε μια εξέλιξη με ισχυρό γεωπολιτικό και τεχνολογικό αποτύπωμα, η τουρκική εταιρεία Baykar ανακοίνωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη AKINCI TİHA και Bayraktar TB2 SİHA θα κατασκευάζονται στο εξής στις εγκαταστάσεις της ιταλικής Piaggio Aerospace, την οποία εξαγόρασε πλήρως. Πρόκειται για ένα στρατηγικό άνοιγμα της Τουρκίας στη Δυτική Ευρώπη, μέσω μιας ιστορικής ιταλικής αεροναυπηγικής εταιρείας που βρισκόταν σε καθεστώς πτώχευσης.
Η τελική συμφωνία υπεγράφη στις 30 Ιουνίου παρουσία του Ιταλού υπουργού «Made in Italy» Αντόλφο Ούρσο και της ηγεσίας της Baykar. Ο Haluk και ο Selçuk Bayraktar παρουσίασαν το φιλόδοξο σχέδιο αναβίωσης της Piaggio, όχι μόνο ως κέντρο παραγωγής UAV, αλλά και ως κόμβο συντήρησης και τεχνολογικής καινοτομίας στην Ευρώπη.
Στόχος της Baykar είναι να επανεκκινήσει την παραγωγή του P.180 Avanti EVO, να ενισχύσει τη συντήρηση αεροσκαφών και κινητήρων και ταυτόχρονα να καλύψει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για UAV τύπου AKINCI και TB2, μέσω υποδομών που θα εδρεύουν πλέον εντός Ε.Ε..
Η συμφωνία ενισχύει τη βιομηχανική συνεργασία Ιταλίας–Τουρκίας, ενώ το ιταλικό κράτος υπογραμμίζει πως με τη χρήση των εργαλείων της Golden Power διατηρεί έλεγχο και κυριαρχία στον στρατηγικό αμυντικό τομέα, προσελκύοντας ταυτόχρονα διεθνείς επενδύσεις υψηλής ποιότητας. Πρόκειται για μια ιστορική μεταφορά know-how και παραγωγής τουρκικών UAV στο έδαφος της Ε.Ε., με σαφείς προεκτάσεις για την ευρωπαϊκή αγορά αμυντικής τεχνολογίας.
Η κατασκευή των τουρκικών drones AKINCI και Bayraktar TB2 σε ιταλικό έδαφος εντός Ε.Ε. εγείρει σοβαρά ζητήματα για την Ελλάδα. Αφενός, ενισχύεται η τεχνολογική και παραγωγική δυναμική της Τουρκίας, αφετέρου αποκτούν ευρωπαϊκή “νομιμοποίηση” drones που χρησιμοποιούνται σε πολεμικές συγκρούσεις και ασκήσεις πλησίον του ελληνικού FIR. Επιπλέον, προκαλεί ανησυχία για πιθανές μεταφορές τεχνολογίας, καθώς και για την ευκολότερη πρόσβαση των τουρκικών οπλικών συστημάτων σε ευρωπαϊκές αγορές. Πρόκειται για εξέλιξη που η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει με διπλωματική και αμυντική εγρήγορση.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Επενδύσεις σε πυραύλους και drones – Στροφή στην αμυντική στρατηγική του 2026
Ισραήλ: Στα σκαριά μυστικά όπλα που αλλάζουν τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή