Το ελληνικό αντιdrone σύστημα «Κένταυρος», που αναπτύχθηκε από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), δεν έγινε γνωστό πρώτα για τη δράση του στον Κόλπο του Άντεν, αλλά για τις δοκιμές εξουδετέρωσης τουρκικών Bayraktar στο Ανατολικό Αιγαίο, τα προηγούμενα χρόνια. Η πρώτη του εφαρμογή έγινε απέναντι σε τουρκικά UAV, τα οποία είχαν αυξήσει σημαντικά την παρουσία τους πάνω από τα ελληνικά νησιά από το 2019 και μετά, δημιουργώντας ανάγκη για εγχώρια τεχνολογική απάντηση, σημειώνει ο ΜικροΠολιτικός των Νέων.
Η Ελλάδα είχε ήδη κινηθεί με την εγκατάσταση του ισραηλινού Drone Dome, ωστόσο το 2022 η ΕΑΒ προχώρησε στην ανάπτυξη ενός ελληνικής σχεδίασης συστήματος, το οποίο ονομάστηκε «Κένταυρος». Οι πρώτες του δοκιμές με παθητικό εντοπισμό και ηλεκτρονική παρεμβολή έγιναν σε νησιά του Αιγαίου και, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα αποτελέσματα κατά των Bayraktar χαρακτηρίστηκαν εντυπωσιακά.
Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο συνέδριο «Ελλάδα 2025-2030», αποκάλυψε για πρώτη φορά δημοσίως ότι ο «Κένταυρος» δοκιμάστηκε αρχικά στο Ανατολικό Αιγαίο και στη συνέχεια σε συνθήκες μάχης στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου τοποθετήθηκε στη φρεγάτα «Ψαρά», συμβάλλοντας στην κατάρριψη drones των Χούθι.
Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία της ελληνικής αμυντικής καινοτομίας, με το ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας) να έχει ήδη πιστωθεί τη συμβολή του. Ο «Κένταυρος» αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να ανταποκρίνεται σε σύγχρονες απειλές, αλλά και να εξάγει τεχνολογία αιχμής με πραγματική επιχειρησιακή αξία.
Το 2023, το ελληνικό σύστημα αντι-drone «Κένταυρος» έκανε ένα σημαντικό τεχνολογικό άλμα, καθώς απέκτησε τη δυνατότητα παρεμβολής (jamming), επεκτείνοντας τις επιχειρησιακές του δυνατότητες από τον παθητικό εντοπισμό στην ενεργή αντιμετώπιση απειλών. Στο πλαίσιο αυτής της αναβάθμισης, δοκιμάστηκε επιτυχώς σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που έπλεε στο Ανατολικό Αιγαίο, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και σε θαλάσσιο περιβάλλον, υπό συνθήκες κινητικότητας και ραδιοηλεκτρικής πίεσης.
Έτσι, το 2024, με την έναρξη της επιχείρησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, το σύστημα ήταν πλέον επιχειρησιακά ώριμο και τοποθετήθηκε στη φρεγάτα “Ψαρά”, ενισχύοντας σημαντικά την άμυνα του σκάφους απέναντι σε μη επανδρωμένες εναέριες απειλές. Η εγκατάστασή του συνέβαλε καθοριστικά στην εξουδετέρωση drones των Χούθι, αποδεικνύοντας ότι η ελληνική τεχνογνωσία στην αντιαεροπορική άμυνα μπορεί να σταθεί με αξιώσεις σε διεθνές επιχειρησιακό περιβάλλον.
Ο «Κένταυρος» εξελίσσεται πλέον σε σημείο αναφοράς για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, με το βλέμμα όχι μόνο στην προστασία των ελληνικών συνόρων, αλλά και στη διεθνή εξαγωγική δυναμική.
Διαβάστε επίσης:
Rafale: Το μυστήριο με την άσκηση Κατάρ – Πακιστάν πριν την κρίση με την Ινδία