Για πρώτη φορά από την ένταξή της στη Συμμαχία, η Τουρκία επέτρεψε τη διέλευση ενός UAV τύπου RQ-4D Phoenix του ΝΑΤΟ από τον εναέριό της χώρο, μια κίνηση με έντονους συμβολισμούς επιχειρησιακής εμπιστοσύνης και αλλαγής στάσης. Το RQ-4 απογειώθηκε από τη βάση Sigonella της Ιταλίας, διέσχισε εναέριο χώρο της Τουρκίας και εκτέλεσε αποστολή SIGINT πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, πριν επιστρέψει μέσω Ανατολικής Μεσογείου.

Κανονικά τέτοια UAV ακολουθούν διαδρομές από τον ελληνικό, βουλγαρικό και ρουμανικό εναέριο χώρο, καθώς η Άγκυρα είχε σταθερή πολιτική μη αποδοχής πτήσεων συλλογής πληροφοριών εντός των συνόρων της. Αυτή η πτήση με το διακριτικό MAGMA10 έσπασε την “παραδοσιακή” απομόνωση, αν και καταγράφηκε αλλαγή transponder σε κωδικό 7600 (βλάβη επικοινωνίας), που πιθανώς υποδηλώνει είτε τεχνικό πρόβλημα είτε σκόπιμη κίνηση απόκρυψης στοιχείων πτήσης.

Το RQ-4, με εμβέλεια 16.000 χλμ και αυτονομία 36 ωρών, μεταφέρει προηγμένα ραντάρ (SAR-MTI), αισθητήρες SIGINT (ASIP), και οπτικά συστήματα EO/IR. Η χρήση του τουρκικού FIR συνοδεύτηκε – όπως προβλέπεται – από απενεργοποίηση των αισθητήρων, υπό επίβλεψη του τουρκικού ΓΕΕΘΑ.

Το γεγονός ενδέχεται να ανοίγει νέο κεφάλαιο ΝΑΤΟ-Τουρκίας, με φόντο τις εντάσεις με Ρωσία και την αναβάθμιση του ρόλου της Μαύρης Θάλασσας. Για την Ελλάδα, η αλλαγή αυτή γεννά ερωτήματα σχετικά με την αποκλειστικότητα πρόσβασης και επιτήρησης των Ανατολικών συνόρων της Συμμαχίας.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες γυρνούν την πλάτη στην Ελλάδα – Στρατιωτικό deal με την Τουρκία για πυρομαχικά 155mm

Rafale F5: Η Γαλλία αποκαλύπτει το «Super Rafale» – Υπερηχητικοί πύραυλοι και νέο stealth drone στο πλευρό του