Οι ΗΠΑ θέτουν σκληρούς όρους στην Τουρκία για την επανένταξη στο πρόγραμμα των F-35, λόγω των S-400. Το Ισραήλ εμπλέκεται, ενώ η Ελλάδα παρακολουθεί – αλλά με ποια στρατηγική;

Σε τροχιά επαναπροσέγγισης με τις ΗΠΑ φαίνεται πως έχει εισέλθει η Τουρκία, με αιχμή του δόρατος την επιστροφή στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35. Θυμίζουμε πως η Άγκυρα είχε αποκλειστεί το 2019 μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, με την Ουάσινγκτον να επιβάλλει κυρώσεις στο πλαίσιο του CAATSA.

Σήμερα, η τουρκική διπλωματία επιχειρεί να διαμορφώσει το έδαφος για μια νέα φάση στις σχέσεις με τη Δύση, θέτοντας ως στόχο την επανένταξη στο κρίσιμο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Παράλληλα, ο ρόλος του Ισραήλ είναι πλέον καταλυτικός, καθώς η Τελ Αβίβ φέρεται να επηρεάζει καθοριστικά τις αμερικανικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα ισορροπίες ισχύος στη Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, δεν δείχνουν πρόθυμες να παραχωρήσουν «λευκή επιταγή». Όπως μεταδίδεται από αμερικανικά think tanks και ειδικούς σε θέματα άμυνας, η επιστροφή της Τουρκίας θα εξαρτηθεί από σαφείς όρους, όπως:

  • Η πλήρης απεμπλοκή από τους S-400.

  • Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μη ενεργοποίηση του ρωσικού συστήματος.

  • Νέες εγγυήσεις ασφαλείας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα στο παρασκήνιο από τις ΗΠΑ;

Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά δεν φαίνεται να έχει αναβαθμίσει τη στρατηγική της ως προς το ενδεχόμενο επιστροφής της Τουρκίας στο F-35. Παρότι η Αθήνα ενίσχυσε τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον τα τελευταία χρόνια –αποκτώντας τα Rafale και συμμετέχοντας στα σενάρια F-35 για την ΠΑ– δεν υπάρχει σαφής πολιτική τοποθέτηση για τις τουρκικές κινήσεις.

Το ερώτημα που τίθεται:

Μήπως η Ελλάδα οφείλει να κινηθεί πιο ενεργά; Να προβάλλει το επιχείρημα ότι η επιστροφή της Τουρκίας χωρίς σοβαρά ανταλλάγματα θα αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο;

ΑΠΙΘΑΝΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ