Μια δραματική τροπή πήρε το σίριαλ της απόκτησης μαχητικών Eurofighter από την Τουρκία, καθώς – τη στιγμή που το Κατάρ εμφανιζόταν πρόθυμο να παραχωρήσει τη θέση του στη γραμμή παραγωγής – το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ουσιαστικά το «πάγωμα» της συναρμολόγησης λόγω έλλειψης νέων παραγγελιών. Το τελευταίο Typhoon που κατασκευάζεται για το Κατάρ βρίσκεται στο στάδιο των τελικών λεπτομερειών, ενώ οι γραμμές παραγωγής της BAE στο Warton του Λάνκασαϊρ παραμένουν σχεδόν αδρανείς, χωρίς προσωπικό και με αβέβαιο μέλλον.

Η απόφαση να μην υπάρξει νέα παραγγελία από τη βρετανική κυβέρνηση από το 2009, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις εξαγωγών προς τη Σαουδική Αραβία και την αβεβαιότητα της συμφωνίας με την Τουρκία, θέτει σε κίνδυνο την τεχνολογική συνέχεια της Βρετανίας στον τομέα των μαχητικών. Παρά τις δηλώσεις περί εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος στόλου και επενδύσεων σε νέα ραντάρ, η έλλειψη νέων μονάδων υπονομεύει την ίδια τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας (BAE, Airbus, Leonardo) που παράγει το Typhoon.

Το Κατάρ, που φέρεται να είχε δείξει προθυμία να βοηθήσει την Τουρκία να παρακάμψει πολιτικά εμπόδια, βρίσκεται τώρα και το ίδιο σε αναμονή – την ώρα που η Άγκυρα βλέπει και αυτή την προοπτική προμήθειας να απομακρύνεται, όχι λόγω εμπάργκο… αλλά λόγω έλλειψης αεροσκαφών.

Διαβάστε επίσης:

Tσάντισε… το Geostratigika τον τουρκικό τύπο που είναι κοντά στον Ερντογάν επειδή έχει δίκιο για τα Rafale και την διαρροή τεχνολογίας

Σκοτεινή καμπάνια κατά των Rafale