Το γαλλικό μαχητικό Rafale, προϊόν της Dassault Aviation, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συντονισμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης που – σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές – έχει ενορχηστρωθεί από την Κίνα. Αφορμή αποτέλεσε η απώλεια ενός ινδικού Rafale σε αερομαχία με το Πακιστάν τον περασμένο Μάιο, γεγονός που πυροδότησε καταιγισμό ψευδών δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο τη δυσφήμιση του αεροσκάφους και την προώθηση κινεζικού στρατιωτικού εξοπλισμού.
Ο Γάλλος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Τιερί Μπουρκάρ, κατήγγειλε την Παρασκευή 11 Ιουλίου πως η Κίνα διεξάγει επιδέξια επιχείρηση παραπληροφόρησης για να αποδυναμώσει τη φήμη του Rafale και της ευρύτερης γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας. Μέσω δικτύων που συνδέονται με την Κίνα, κυκλοφόρησαν ισχυρισμοί για απώλεια έως και τριών Rafale από την Ινδία, συνοδευόμενοι από παραποιημένες φωτογραφίες και βίντεο που φέρονταν να επιβεβαιώνουν τους ψευδείς ισχυρισμούς.
Αυτά τα υλικά διακινήθηκαν με ιδιαίτερη ένταση σε χώρες που αποτελούν εν δυνάμει αγοραστές του Rafale, όπως η Ινδονησία. Το κινεζικό ΥΠΕΞ αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι η Κίνα είναι βασικός προμηθευτής αεροσκαφών του Πακιστάν.
Η Ινδική Πολεμική Αεροπορία δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης της ποιότητας του Rafale. Αντιθέτως, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή της, με τον Αρχηγό του γαλλικού Επιτελείου Αεροπορίας, Ζερόμ Μπελανζέρ, να τονίζει πως σε συγκρούσεις τέτοιας έντασης, «είναι φυσικό να υπάρχουν απώλειες». Η Ινδία έχει ήδη παραγγείλει περισσότερα από 60 Rafale, ενισχύοντας τις εξαγωγές της Dassault και την πολιτικοστρατιωτική σχέση Παρισιού-Νέου Δελχί.
Η Ελλάδα, επίσης χρήστης του Rafale με ήδη παραδοθέντα 24 αεροσκάφη (σύμφωνα με πηγές του Γενικού Επιτελείου), παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Το Rafale έχει γίνει κομβικό στοιχείο στην αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας, και κάθε προσπάθεια δυσφήμισης του τύπου αγγίζει εμμέσως και την Αθήνα, ειδικά σε επίπεδο αμυντικής αξιοπιστίας και διακρατικής στήριξης.
Οι γαλλικές αρχές βλέπουν στην υπόθεση αυτή μια ευρύτερη γεωπολιτική τακτική από πλευράς Κίνας, η οποία – όπως τονίζει ο στρατηγός Μπουρκάρ – δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ, αλλά περιλαμβάνει ολόκληρη τη Δύση. Σε ένα νέο πλαίσιο όπου η οικονομία, η τεχνολογία και η αμυντική βιομηχανία συγκρούονται σε πολλά επίπεδα, οι επιχειρήσεις παραπληροφόρησης γίνονται πλέον βασικό εργαλείο στρατηγικής επιρροής.
Το Rafale, έτσι, δεν είναι μόνο αεροσκάφος μάχης. Είναι πια και σύμβολο ενός ευρύτερου γεωπολιτικού ανταγωνισμού, στον οποίο συμμετέχουν τεχνολογία, προπαγάνδα και στρατιωτικές ισορροπίες.