Μια νέα, εκτενής μετα-ανάλυση 85 μελετών που περιέλαβε 7 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως αποκάλυψε ότι η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως και 40%. Το εντυπωσιακό είναι πως η ηλικία έναρξης της άσκησης δεν παίζει ρόλο: ακόμη και όσοι ξεκινούν αργότερα στη ζωή τους μπορούν να δουν μεγάλα οφέλη.
Το «ελιξίριο της νεότητας» είναι η σωματική δραστηριότητα
Η σωματική δραστηριότητα φαίνεται να είναι πιο σημαντική για τη μακροχρόνια υγεία απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Gregore Mielke από το Πανεπιστήμιο του Queensland, η κίνηση σώζει ζωές — ανεξαρτήτως ηλικίας.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ερευνήτρια Ruyi Yu, τα οφέλη είναι ακόμη μεγαλύτερα στους ηλικιωμένους, καθώς συνήθως αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα υγείας. Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα οδηγεί σε επιπλέον μείωση 10% έως 15% στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
«Δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσετε να κινείστε. Κάθε στιγμή στην ενήλικη ζωή είναι ευκαιρία για αλλαγή», τονίζει ο Mielke.
Ποια άσκηση μειώνει πραγματικά τον κίνδυνο;
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, βασίστηκε στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ):
- 150–300 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης ή
- 75–150 λεπτά υψηλής έντασης (ή συνδυασμός τους) την εβδομάδα.
Παραδείγματα ασκήσεων υψηλής έντασης: τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο σε ανηφόρα ή έντονη κολύμβηση. Αυτές οι δραστηριότητες ανεβάζουν τους καρδιακούς παλμούς και αυξάνουν τον ρυθμό αναπνοής.

British Journal of Sports Medicine
Τα κυριότερα οφέλη που κατέγραψε η μελέτη:
- 40% μικρότερος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου
- 25% μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου
- 27% μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου για όσους ασκούνται στον ελεύθερο χρόνο
- 22% μείωση ακόμη και για όσους ξεκινούν από καθιστική ζωή
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες ωφέλειες καταγράφονται με τουλάχιστον 300 λεπτά άσκησης την εβδομάδα. Πέραν αυτού, τα οφέλη δεν αυξάνονται δραματικά.
Σταματήσατε την άσκηση; Χάνετε τα οφέλη
Η μελέτη βρήκε ότι όσοι σταμάτησαν να ασκούνται, ανέκτησαν σταδιακά το ίδιο επίπεδο κινδύνου πρόωρου θανάτου με όσους ποτέ δεν ασκήθηκαν. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της σταθερής συνέπειας στην κίνηση.
Δεν χρειάζεται να είστε αθλητής – αρκεί να κινείστε
Σύμφωνα με τον Dr. Andrew Freeman, ειδικό στην πρόληψη καρδιοπαθειών, η άσκηση είναι καλύτερη κι από φάρμακα. Το σημαντικό δεν είναι να πιέσετε τον εαυτό σας στα άκρα, αλλά να βρείτε έναν τρόπο να κινείστε καθημερινά.
Μερικές απλές ιδέες:
- 30 λεπτά γρήγορο περπάτημα την ημέρα
- Άσκηση με φίλο ή οικογένεια για επιπλέον κίνητρο
- Συνδυασμός αερόβιας με ασκήσεις αντίστασης, όπως:
- Βάρη χεριών κατά τη διάρκεια του περπατήματος
- Ποδήλατο με αντίσταση
- Κολύμβηση με πτερύγια ή paddles
Η κίνηση είναι ζωή
Ακόμη και χαμηλής έντασης δραστηριότητα είναι καλύτερη από το τίποτα. Δεν είναι απαραίτητο να τηρείτε αυστηρά τις συστάσεις του ΠΟΥ, όμως η διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας – σε οποιοδήποτε επίπεδο – είναι το “κλειδί” για μεγαλύτερη και ποιοτικότερη ζωή.
Κρατήστε το σώμα σας σε κίνηση και απολαύστε τα οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία.
ΠΗΓΗ: CNN
Διαβάστε επίσης:
Πώς τα ελληνικά Mirage μπορούν να γίνουν σαν… καινούργια
Ελληνικά και γαλλικά Rafale ανεφοδιάστηκαν πάνω από τη Λιβύη – Μήνυμα σε Τρίπολη και Άγκυρα