Το Dassault Rafale αποδεικνύεται το πιο ισχυρό εξαγώγιμο ευρωπαϊκό μαχητικό, σπάζοντας το μονοπώλιο των ρωσικών MiG-35 και Su-35 στις διεθνείς αγορές. Το γαλλικό αεροσκάφος πέτυχε πλήγματα καίριας σημασίας στον ρωσικό σχεδιασμό, εκτοπίζοντας παραδοσιακές ρωσικές πωλήσεις στην Αίγυπτο, την Ινδία και πιο πρόσφατα στη Σερβία.
Τα MiG-35 και Su-35, διάδοχοι των δημοφιλών MiG-29 και Su-27, δυσκολεύονται να πείσουν τις αγορές – κι αυτό είναι αφόρητο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η γαλλική τεχνολογική υπεροχή, η ανωτερότητα των ηλεκτρονικών και το γεγονός ότι το Rafale έχει ήδη φτάσει στη διαμόρφωση F4 και οδεύει προς την F5, δεν αφήνουν περιθώρια σύγκρισης.
Αδυνατώντας να ανταγωνιστεί τεχνολογικά και επιχειρησιακά, η Ρωσία επιστρατεύει τα παραδοσιακά όπλα προπαγάνδας: την κρατική τηλεόραση, τα ραδιόφωνα και τα γνωστά εργοστάσια τρολ. Όμως οι επιθέσεις της έχουν ελάχιστη απήχηση έξω από υποτελή καθεστώτα τύπου Λευκορωσίας, Μπουρκίνα Φάσο και Βενεζουέλας — χώρες που ούτως ή άλλως δεν μπορούν καν να αντέξουν οικονομικά την αγορά του Rafale.
Όταν η Μόσχα κατάφερε να πουλήσει μόλις 24 Su-35 στην Αλγερία – αεροσκάφη που είχαν αρχικά σχεδιαστεί για την Αίγυπτο και τελικά προτάθηκαν μάταια στο Ιράν – το Κρεμλίνο πανηγύρισε σαν να επρόκειτο για… μαζική εξαγωγή. Μάλιστα, το Αλγέρι φέρεται να παρακάλεσε τη Μόσχα να χαμηλώσει τους τόνους της «πανηγυρικής» ανακοίνωσης, για να μην φανεί τόσο… απελπισμένη η κατάσταση.
Την ίδια στιγμή, το Rafale F5 αναμένεται να κυκλοφορήσει με δυνατότητες που θέτουν σε αμφισβήτηση το ίδιο το μέλλον του Su-57, του μοναδικού ρωσικού μαχητικού 5ης γενιάς, που εκτός από την Αλγερία δεν έχει βρει άλλους αγοραστές.
Ο πανικός της Μόσχας είναι εμφανής. Το Rafale είναι το σύμβολο μιας ζωντανής, εξαγώγιμης, τεχνολογικά ανώτερης αεροναυπηγικής βιομηχανίας. Η Ρωσία βλέπει τις επιδόσεις της να φθίνουν, και το μόνο που της απομένει είναι η παραπληροφόρηση.
Αλλά το διεθνές κοινό δεν αγοράζει πλέον το αφήγημα του Κρεμλίνου. Το Rafale έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την ψήφο των πιο απαιτητικών αγορών. Και οι πιλότοι του πετούν όχι μόνο με υπεροχή, αλλά και με το κύρος μιας τεχνολογικής υπεροχής που η Μόσχα δεν μπορεί πια να αμφισβητήσει.
Διαβάστε επίσης:
Οι κινήσεις των Τούρκων που δείχνουν πως κάνουν ότι θέλουν στο Αιγαίο χωρίς να φοβούνται την Ελλάδα
Συχνές Ερωτήσεις για Rafale και MiG-35, Su-35
Γιατί το Rafale θεωρείται ανώτερο από τα ρωσικά μαχητικά όπως το MiG-35 και το Su-35;
Το Rafale υπερέχει σε τεχνολογία ραντάρ, ηλεκτρονικά συστήματα, δυνατότητες πολλαπλών αποστολών και δικτυοκεντρικότητας. Η συνεχής εξέλιξή του σε διαμορφώσεις F4 και F5 το καθιστά πιο προηγμένο από τα ρωσικά μαχητικά, τα οποία έχουν παρουσιάσει περιορισμένες αναβαθμίσεις και προβλήματα εξαγωγών.
Γιατί οι χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ινδία και η Σερβία επέλεξαν το Rafale αντί των ρωσικών μαχητικών;
Οι χώρες αυτές αναζητούν αξιόπιστα, τεχνολογικά προηγμένα μαχητικά με υποστήριξη από δυτικούς συμμάχους. Το Rafale προσφέρει πλήρη διαλειτουργικότητα με ΝΑΤΟ και υψηλή διαθεσιμότητα, σε αντίθεση με τα ρωσικά μαχητικά που συνοδεύονται από προβλήματα εξαρτημάτων, υποστήριξης και κυρώσεων.
Πώς αντιδρά η Ρωσία στην επιτυχία του Rafale;
Η Μόσχα απαντά κυρίως με μέσα προπαγάνδας: κρατικά ΜΜΕ, τρολ στο διαδίκτυο και στοχευμένη παραπληροφόρηση. Παρά τις προσπάθειες αυτές, η διεθνής κοινότητα –ιδίως οι χώρες με ισχυρές οικονομίες– στρέφεται μαζικά στο Rafale.
Το Rafale F5 είναι όντως «Super Rafale»;
Ο όρος «Super Rafale» δεν είναι επίσημος, αλλά χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις εκτεταμένες δυνατότητες της έκδοσης F5, όπως η ανίχνευση stealth στόχων, η τεχνητή νοημοσύνη στην εμπλοκή και η χρήση προηγμένων αισθητήρων. Πρόκειται για ένα άλμα ικανότητας που δεν έχει ακόμα αντίπαλο στον ρωσικό χώρο.
Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας και εξαγωγών;
Η δυσκολία πώλησης των MiG-35 και Su-35, σε συνδυασμό με την έλλειψη πραγματικής παραγωγής του Su-57, οδηγεί τη ρωσική αεροναυπηγική σε σταδιακή παρακμή. Το Rafale από την άλλη χτίζει ηγεμονική παρουσία σε σημαντικές αγορές, επηρεάζοντας την ισορροπία στον τομέα των εξαγωγών μαχητικών.