Ο πόλεμος του Ισραήλ με το Ιράν ανέδειξε την χρησιμότητα των Spike NLOS, στην καταστροφή των συστημάτων αεράμυνας του Ιράν.

Μεγάλης σημασίας στην επιτυχία των ισραηλινών χτυπημάτων ήταν η καταστροφή των συστημάτων αεράμυνας του Ιράν από τους Ισραηλινούς, εξέλιξη που επέτρεψε τελικά την ανεμπόδιστη δράστη των Ισραηλινών.

Οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν τους Spike NLOS, στηριζόμενοι στη δυνατότητα των πυραύλων να λειτουργήσουν σε απαιτητικό περιβάλλον και γεωμορφία, χωρίς να μπορούν να ανιχνευτούν. Βασικό ατού των Spike NLOS η άμεση εικόνα που στέλνουν στον χειριστή τους, που επιτρέπει την αλλαγή πορείας ανάλογα με την επιλογή στόχου (man in the loop).

H δυνατότητα των Spike NLOS να εκτοξεύονται από ελικόπτερα, πλοία και πλατφόρμες στην ξηρά ή τακτικά οχήματα, τους δίνει τη δυνατότητα να επιτυγχάνουν χτυπήματα από παντού ακόμα και απομακρυσμένα, με εντολή μέσω υπολογιστή.

Στην ελληνική περίπτωση, η απόκτηση των Spike NLOS από τις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως από τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα ισχύος στο Αιγαίο και τον Έβρο. Η πολύτροπη χρήση των Spike NLOS, με δυνατότητα πλήγματος στόχων έως και 32+ χιλιομέτρων σε βάθος εχθρικού εδάφους, αλλάζει δραστικά το τοπίο στον τομέα της καταστολής της εχθρικής αεράμυνας (SEAD).

Συγκεκριμένα, οι ελληνικοί Spike NLOS μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προληπτική ή επιθετική εξουδετέρωση τουρκικών συστημάτων αεράμυνας μικρής και μέσης εμβέλειας, όπως τα Hisar-A/O ή ακόμα και τα κινητά ραντάρ και αντιαεροπορικά SHORAD που συνοδεύουν μηχανοκίνητες μονάδες ή εγκαταστάσεις κρίσιμης σημασίας. Η δυνατότητα των πυραύλων να χτυπούν με ακρίβεια χωρίς να αποκαλύπτουν τη θέση τους, λόγω του μικρού ίχνους τους και της τεχνολογίας man-in-the-loop, τούς καθιστά ιδανικούς για ασύμμετρες ενέργειες κατά εχθρικών συγκροτημάτων αεράμυνας.

Στο Αιγαίο, οι ελληνικές φρεγάτες (MEKO) και πυραυλάκατοι που θα φέρουν Spike NLOS μπορούν να εμπλέξουν τουρκικά ραντάρ σε παράκτιες περιοχές, ακόμα και κινούμενα UAV ή οχήματα διοίκησης, πριν εκείνα αναγνωρίσουν την απειλή. Το ίδιο ισχύει και στον Έβρο, όπου οι ελληνικές μηχανοκίνητες ταξιαρχίες μπορούν να εκτοξεύσουν Spike NLOS από απόσταση ασφαλείας, καταστρέφοντας κρίσιμους στόχους υποστήριξης του τουρκικού μηχανισμού (γέφυρες, εφεδρικές θέσεις SAM, συστήματα C3I).

Η σιωπηλή ευελιξία των Spike NLOS τούς καθιστά δυνητικά το πιο επικίνδυνο και αόρατο όπλο του ελληνικού οπλοστασίου. Η απειλή τους είναι τόσο σοβαρή, που μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να αναπτύξει εφεδρικά ή κινητά συστήματα αεράμυνας με μεγαλύτερη σκεπτικιστική διασπορά, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους.

Η στρατηγική χρησιμότητα των Spike NLOS είναι ότι λειτουργούν ως “force multiplier”: δημιουργούν ασύμμετρη απειλή για κρίσιμες τουρκικές υποδομές και κόμβους διοίκησης, χωρίς η Ελλάδα να χρειαστεί να εμπλέξει μαχητικά αεροσκάφη ή να ρισκάρει απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό. Σε περίπτωση σύγκρουσης, είναι ένα όπλο που μπορεί να κάνει τη διαφορά… πριν καν ξεκινήσει η «πρώτη κανονιά».

Διαβάστε επίσης:

ESSM και Mk-29: Η ξεχασμένη λύση για την αεράμυνα των νησιών

Eurofighter Typhoon: Οι τέσσερις χώρες αναγνωρίζουν τη σημασία της Τουρκίας – Θετικό κλίμα για την πώληση

Συχνές Ερωτήσεις για τους Spike NLOS

Τι είναι οι Spike NLOS και ποια η επιχειρησιακή τους χρήση;

Οι Spike NLOS (Non-Line Of Sight) είναι καθοδηγούμενοι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που σχεδιάστηκαν από την ισραηλινή Rafael Advanced Defense Systems. Η κύρια επιχειρησιακή τους χρήση αφορά πλήγματα σε στόχους που δεν είναι ορατοί από τον εκτοξευτή, ακόμα και σε σύνθετο ή αστικό περιβάλλον. Η τεχνολογία «man-in-the-loop» επιτρέπει στον χειριστή να βλέπει μέσω της κάμερας του πυραύλου και να διορθώνει την πορεία του σε πραγματικό χρόνο.

Ποιο είναι το βεληνεκές των Spike NLOS και τι στόχους μπορούν να πλήξουν;

Το τυπικό βεληνεκές φτάνει τα 32 χιλιόμετρα, με εκδόσεις να φτάνουν και τα 50+ χλμ. Οι Spike NLOS μπορούν να πλήξουν κινούμενους ή στατικούς στόχους όπως οχήματα, τεθωρακισμένα, ραντάρ, πυροβολαρχίες, σκάφη, εγκαταστάσεις διοίκησης ή επικοινωνιών.

Πώς μπορεί να τους χρησιμοποιήσει η Ελλάδα στο Αιγαίο ή στον Έβρο;

Οι Spike NLOS είναι ιδανικοί για ασύμμετρες ή προληπτικές ενέργειες. Στο Αιγαίο, μπορούν να εκτοξευτούν από πλοία του ΠΝ κατά τουρκικών παράκτιων εγκαταστάσεων ή UAV. Στον Έβρο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κινητές μονάδες για πλήγματα σε κρίσιμα σημεία εχθρικής υποδομής, πριν την κύρια εμπλοκή.

Από ποιες πλατφόρμες μπορούν να εκτοξευτούν οι Spike NLOS;

Μπορούν να εκτοξευτούν από ελικόπτερα (π.χ. Apache, ΝΗ-90), πλοία επιφανείας, τροχοφόρα τακτικά οχήματα, ακόμα και σταθερές θέσεις ξηράς. Η ευελιξία αυτή επιτρέπει πολλαπλές γωνίες προσέγγισης στόχου και μειώνει την προβλεψιμότητα για τον αντίπαλο.

Γιατί χαρακτηρίζονται “σιωπηλοί δολοφόνοι” των εχθρικών αεράμυνων;

Οι Spike NLOS έχουν εξαιρετικά χαμηλό θερμικό και ηλεκτρομαγνητικό ίχνος, δυνατότητα προσβολής από απόσταση, οπτική καθοδήγηση σε πραγματικό χρόνο και καθόλου ανάγκη άμεσης οπτικής επαφής με τον στόχο. Αυτά τα χαρακτηριστικά τούς καθιστούν ιδανικούς για την εξουδετέρωση ευαίσθητων και καλά προστατευμένων στόχων, όπως συστοιχίες αντιαεροπορικών και ραντάρ.