Το Ισραήλ ανακοίνωσε επισήμως στις 13 Ιουλίου 2025 την πρόοδο στην ανάπτυξη του νέου του αντιπυραυλικού συστήματος Arrow 4, ενός καινοτόμου όπλου σχεδιασμένου να αντιμετωπίζει υπερηχητικές απειλές, σε μία εποχή όπου η υπεροχή στον αέρα κρίνει τη γεωπολιτική ισορροπία. Το σύστημα, που αναπτύσσεται από κοινού με την Αμερικανική Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας (MDA) και την Israel Aerospace Industries (IAI), βρίσκεται στα τελικά στάδια ανάπτυξης και αναμένεται να αντικαταστήσει το Arrow 2, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητα του Arrow 3.
Το Arrow 4 αποτελεί μια πολυεπίπεδη ασπίδα απέναντι τόσο σε βαλλιστικούς όσο και σε υπερηχητικούς πυραύλους. Οι απειλές αυτών των όπλων, όπως οι DF-ZF (Κίνα), Avangard (Ρωσία) και ιρανικά αντίστοιχα, είναι πλέον στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού. Με ταχύτητες άνω των Mach 5 και απρόβλεπτες τροχιές, οι υπερηχητικοί πύραυλοι αποτελούν τεράστια πρόκληση για παραδοσιακά συστήματα όπως το Patriot PAC-3, το THAAD και το S-400, σημειώνει το πρακτορείο avia.pro.
Το Arrow 4 εξοπλίζεται με υψηλής ευκρίνειας αισθητήρες, δυνατότητα ευέλικτης τροχιάς κατά την πτήση, καθώς και σύστημα “εκτόξευσης-στόχευσης-επαναπροσβολής”, επιτρέποντας πολλαπλές προσπάθειες αναχαίτισης του στόχου. Η ευκολία προσαρμογής σε επιχειρησιακές πλατφόρμες και το σχετικά χαμηλό κόστος (περί τα 2–3 εκατ. δολάρια ανά μονάδα) ενισχύουν τη βιωσιμότητά του σε σενάρια μεγάλης κλίμακας.
Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει σήμερα ένα αξιόλογο πλέγμα αντιαεροπορικής άμυνας με συστήματα όπως τα Patriot PAC-3, τα S-300PMU1 και τους TOR-M1, ενώ στο ναυτικό περιλαμβάνονται οι φρεγάτες Belh@rra με ASTER 30. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα μας δεν διαθέτει προς το παρόν εξειδικευμένο σύστημα αναχαίτισης υπερηχητικών πυραύλων, όπως το Arrow 4.
Η παρουσία τέτοιων όπλων στον ευρύτερο γεωπολιτικό περίγυρο και ειδικά στη Μέση Ανατολή, αναδεικνύει την ανάγκη στρατηγικού επανασχεδιασμού της ελληνικής αεράμυνας, είτε με μελλοντική ένταξη σε διεθνή προγράμματα όπως το Sky Shield της Γερμανίας, είτε με εξελιγμένα ευρωπαϊκά ή αμερικανικά αντιμέτρα. Σε περίπτωση που Τουρκία ή άλλες δυνάμεις στην περιοχή αποκτήσουν υπερηχητικά οπλικά συστήματα (ή ακόμη και πλατφόρμες μεταφοράς τους), η Ελλάδα οφείλει να διατηρεί το τεχνολογικό ισοζύγιο αποτροπής.
Η αναγγελία του Arrow 4 δεν αφορά μόνο το Ισραήλ. Είναι ένα καμπανάκι αφύπνισης για όλες τις χώρες της περιοχής και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η αεράμυνα του αύριο χτίζεται σήμερα.
Διαβάστε επίσης:
Είναι οι ελληνικοί Spike NLOS οι σιωπηλοί δολοφόνοι της τουρκικής αεράμυνας;
ESSM και Mk-29: Η ξεχασμένη λύση για την αεράμυνα των νησιών