Το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, που υπογράφηκε το 2019 ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, προκαλεί σοβαρές γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συμφωνία αυτή αγνοεί πλήρως την ύπαρξη των ελληνικών νησιών και επιχειρεί να χαράξει θαλάσσιες ζώνες που καταπατούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ποια ελληνικά νησιά μπαίνουν στο στόχαστρο της Τουρκίας

Για να αποκτήσει πρακτική ισχύ το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, η Τουρκία θα έπρεπε να καταλάβει ή να αμφισβητήσει κυριαρχικά τα εξής ελληνικά νησιά:

  • Κρήτη
  • Κάσος
  • Κάρπαθος
  • Ρόδος
  • Καστελλόριζο

Τα συγκεκριμένα νησιά αποτελούν το φυσικό εμπόδιο που εμποδίζει τη σύνδεση των τουρκικών και λιβυκών θαλάσσιων ζωνών. Χωρίς αυτά, το μνημόνιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς η Ελληνική ΑΟΖ καλύπτει τη συγκεκριμένη περιοχή.

Η Κρήτη ως στρατηγικό εμπόδιο για την Τουρκία

Η Κρήτη είναι το σημαντικότερο νησί στη γεωστρατηγική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Βρίσκεται ακριβώς στο επίκεντρο του υποτιθέμενου τουρκολιβυκού διαδρόμου. Η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να διαθέτουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), προκειμένου να νομιμοποιήσει τις δικές της διεκδικήσεις.

Το Καστελλόριζο και ο ρόλος του στην ΑΟΖ

Το μικρό αλλά κρίσιμο Καστελλόριζο αποτελεί επίσης βασικό στόχο για την Τουρκία. Παρόλο που έχει μικρή έκταση, η ύπαρξή του επηρεάζει καθοριστικά τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων και τη διανομή των ενεργειακών πόρων στην περιοχή.

Αν η Τουρκία αγνοήσει ή αμφισβητήσει την ύπαρξή του, τότε μπορεί να συνδέσει τις δικές της θαλάσσιες ζώνες με εκείνες της Λιβύης, γεγονός που θα οδηγούσε σε μία τεράστια γεωπολιτική κρίση.

Γιατί η Ελλάδα δεν αφήνει περιθώριο για εφαρμογή του Τουρκολιβυκού Μνημονίου

Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας. Τα νησιά της χώρας έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η όποια προσπάθεια αμφισβήτησης ή ακόμα χειρότερα κατάληψης ελληνικών εδαφών από την Τουρκία θα σήμαινε άμεση πολεμική σύγκρουση, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.

Το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο παραμένει ένα νομικά αβάσιμο και γεωπολιτικά επικίνδυνο κείμενο. Για να αποκτήσει ισχύ, η Τουρκία θα έπρεπε να αγνοήσει ή να καταλάβει στρατηγικά νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος, και το Καστελλόριζο, κάτι που φαντάζει αδύνατο χωρίς την πρόκληση γενικευμένης κρίσης.

Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις συμμαχίες της με χώρες της Δύσης και της περιοχής.

Διαβάστε επίσης:

Η Φρεγάτα «Κίμων»: Στις θαλάσσιες δοκιμές η ναυαρχίδα του Ελληνικού Στόλου

Λιβύη – ΟΗΕ: Νέος χάρτης υφαλοκρηπίδας έως την Κρήτη και απόρριψη της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ

Η Τουρκία τραβάει το σχοινί στο Αιγαίο: Αντιδράσεις για τον χωροταξικό σχεδιασμό και τα θαλάσσια πάρκα