Η νέα δυναμική που διαμορφώνεται το 2025 στη Μεσόγειο φέρνει την Ιταλία πιο κοντά στις θέσεις της Τουρκίας. Πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στη διεθνή κοινότητα αλλά και ανησυχία σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
Η ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου
Ένας από τους κύριους λόγους αυτής της προσέγγισης είναι οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ιταλία, μέσω μεγάλων εταιρειών όπως η ENI, έχει έντονο ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή. Η Τουρκία, από την άλλη, επιδιώκει την ενίσχυση της επιρροής της στις ενεργειακές εξελίξεις, ακόμα κι αν αυτό συγκρούεται με συμφέροντα άλλων χωρών.
Η σύγκλιση απόψεων σε ενεργειακά ζητήματα δημιουργεί μια στρατηγική συμμαχία ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς αμφότερες βλέπουν κοινά συμφέροντα στη διαχείριση των υποθαλάσσιων πόρων.
Η μεταναστευτική πολιτική και η σταθερότητα στη Μεσόγειο
Ένας ακόμα παράγοντας είναι το μεταναστευτικό ζήτημα. Η Ιταλία αντιμετωπίζει αυξημένες ροές μεταναστών από τη Λιβύη και την Τυνησία, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για στενότερη συνεργασία με την Τουρκία, η οποία έχει ήδη αναλάβει ρόλο-κλειδί στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
Γεωπολιτική αναβάθμιση και νέες ισορροπίες
Η Ιταλία επιδιώκει την αναβάθμιση του γεωπολιτικού της ρόλου στη Μεσόγειο, ειδικά μετά τις τελευταίες εντάσεις με τη Γαλλία και την αναδιάταξη των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή. Η Τουρκία, αντίστοιχα, προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τη στρατηγική της θέση, προβάλλοντας τη δύναμή της τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στη Μέση Ανατολή.
Η σύγκλιση αυτή εξυπηρετεί και τις δύο χώρες, που θέλουν να εξασφαλίσουν έναν ρόλο ρυθμιστή στο μεσογειακό γεωπολιτικό σκηνικό.
Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και την Κύπρο
Η στρατηγική προσέγγιση Ιταλίας-Τουρκίας ενδέχεται να περιορίσει τα περιθώρια διπλωματικής ευελιξίας για την Ελλάδα και την Κύπρο, ειδικά σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά αυτές τις εξελίξεις και ενισχύει τις συμμαχίες της με χώρες όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.
Η ευθυγράμμιση της Ιταλίας με τις θέσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα γεωστρατηγικών υπολογισμών, με έμφαση στην ενέργεια, τη μετανάστευση και τη γεωπολιτική επιρροή. Οι εξελίξεις αυτές διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον στην περιοχή, το οποίο απαιτεί διαρκή παρακολούθηση και δυναμική διπλωματική δράση από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.
Διαβάστε επίσης:
Bayraktar: Το Κουβέιτ πήρε 18 Bayraktar TB2 και 1.800 πυρομαχικά MAM-L της Roketsan
Τραμπ: Εντολή για αποχαρακτηρισμό των εγγράφων Έπσταϊν – Μήνυση σε Wall Street Journal και Murdoch