Ο Εκατονταετής Πόλεμος (1337-1453) δεν ήταν μια συνεχόμενη αναμέτρηση αλλά μια μακρόχρονη αλυσίδα συγκρούσεων ανάμεσα σε Αγγλία και Γαλλία. Όλα ξεκίνησαν από μια διαμάχη για τον γαλλικό θρόνο, την οποία πυροδότησε η περίφημη Σαλική Διάταξη, που απέκλειε τις γυναίκες από τη διαδοχή. Η άρνηση των Γάλλων να αναγνωρίσουν τον Εδουάρδο Γ’ της Αγγλίας ως βασιλιά τους, έβαλε φωτιά σε μια σύγκρουση που επαναπροσδιόρισε την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Η Γασκώνη, η τιμή και οι πρώτες νίκες των Άγγλων
Στην καρδιά της διαμάχης βρισκόταν η Γασκώνη, μια πλούσια επαρχία, πολύτιμη για το εμπόριο και τη στρατηγική της θέση. Οι Άγγλοι αρχικά κυριάρχησαν με τις ιστορικές νίκες στο Κρεσύ και το Πουατιέ, όπου ο Μαύρος Πρίγκιπας αιχμαλώτισε ακόμη και τον ίδιο τον βασιλιά Ιωάννη Β’ της Γαλλίας. Το αγγλικό longbow διέλυε τις γαλλικές φάλαγγες, όμως ο Μαύρος Θάνατος δεν έκανε διακρίσεις, αποδεκατίζοντας τους πληθυσμούς και των δύο χωρών.
Η γαλλική αντεπίθεση: Από την ήττα στην ανασύνταξη
Η δεύτερη φάση του πολέμου φέρνει τη Γαλλία σε αντεπίθεση. Ο Κάρολος Ε’, με τον χαρισματικό στρατηγό Μπερτράν ντυ Γκεσκλέν, οργανώνει τις πρώτες επαγγελματικές μονάδες στρατού. Τα χαμένα εδάφη επιστρέφουν στα γαλλικά χέρια, ενώ η Αγγλία βυθίζεται σε φορολογικά βάρη και εσωτερικές αναταραχές. Για λίγο, οι μάχες σταματούν, αλλά το μίσος υποβόσκει.
Ερρίκος Ε’ και Ζαν ντ’ Αρκ: Η μάχη για τη γαλλική ψυχή
Η τρίτη και πιο δραματική φάση ξεκινά με τον Ερρίκο Ε’ της Αγγλίας, που θριαμβεύει στο Αζενκούρ. Η Συνθήκη της Τρουά (1420) καθιστά τον γιο του διάδοχο του γαλλικού θρόνου. Όμως, η ιστορία αλλάζει όταν εμφανίζεται η Ζαν ντ’ Αρκ. Η νεαρή αγρότισσα, με θεϊκό όραμα, εμπνέει τη νίκη στην Ορλεάνη, φλογίζει τη γαλλική ψυχή και ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση της Γαλλίας, αν και η ίδια καταλήγει στην πυρά το 1431.
Το κανόνι που τελείωσε τον πόλεμο
Η τελευταία πράξη του πολέμου γράφεται στο Καστιγιόν (1453), όπου τα κανόνια αντικαθιστούν τους ιππότες. Ο Τάλμποτ, ο θρύλος των Άγγλων, σκοτώνεται, και η Γασκώνη χάνεται οριστικά για την Αγγλία. Το μόνο που απομένει στους Άγγλους είναι η Καλαί.
Η Γαλλία, ενοποιημένη και ισχυρή, εισέρχεται στην εποχή των εθνικών στρατών και δημιουργεί ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, ενώ η Αγγλία παραπαίει, οδηγούμενη στον Πόλεμο των Ρόδων.
Κληρονομιά: Ένας πόλεμος που έπλασε την Ευρώπη
Ο Εκατονταετής Πόλεμος δεν άλλαξε απλώς σύνορα αλλά γέννησε τον εθνικισμό, επιτάχυνε το τέλος της φεουδαρχίας, ανέδειξε τη σημασία του πυροβολικού και έθαψε οριστικά την εποχή των ιπποτών. Πάνω από όλα, δίδαξε ότι τα έθνη δεν δημιουργούνται από βασιλικά διατάγματα αλλά από αιματοχυσία, θυσίες και την αναζήτηση μιας συλλογικής ταυτότητας.
Ο πόλεμος που ξεκίνησε για μια κορώνα, τέλειωσε με ένα κανόνι και άλλαξε τη ροή της ευρωπαϊκής ιστορίας. Η επιρροή του φτάνει μέχρι σήμερα, υπενθυμίζοντας πως οι μεγάλες ανατροπές ξεκινούν συχνά από φαινομενικά μικρές αφορμές αλλά διαμορφώνουν ολόκληρους πολιτισμούς.
ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από το Sportime.GR
Διαβάστε επίσης:
Τεστοστερόνη & Αδυνάτισμα: Πώς επηρεάζει την απώλεια βάρους και τη μυϊκή μάζα
Τουρκολιβυκό Μνημόνιο: Ποια ελληνικά νησιά θέλει η Τουρκία για να το εφαρμόσει;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Ποιες είναι οι νέες βλέψεις του Ρώσου Προέδρου για τη Ρωσία και τον Κόσμο;