Η διεθνής κοινότητα στέλνει ηχηρό μήνυμα προς το Ισραήλ, καθώς 25 χώρες, ανάμεσά τους το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ιαπωνία, εξέδωσαν κοινή δήλωση καταδίκης για τη «βάρβαρη σφαγή αμάχων» στη Γάζα και για «σταγόνα με την σταγόνα διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας».
Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, τα έθνη που υπέγραψαν την κοινή δήλωση ήταν η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ελβετία.
Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα σε πρωτοφανή ένταση
Το κείμενο της κοινής δήλωσης, που δημοσιεύθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, τονίζει ότι «η συνεχιζόμενη αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει τώρα». Ταυτόχρονα, κατηγορεί την κυβέρνηση Νετανιάχου για τον χειρισμό της ανθρωπιστικής κρίσης, κάνοντας λόγο για «απάνθρωπες συνθήκες διανομής βοήθειας» και «δολοφονία αθώων, ακόμα και παιδιών».
«Είναι σοκαριστικό ότι πάνω από 800 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν αναζητώντας βοήθεια», αναφέρει η ανακοίνωση. Μόνο την περασμένη Κυριακή, περισσότεροι από 80 άνθρωποι φέρεται να σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τρόφιμα έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τις αρχές στη Χαμάς-ελεγχόμενη Γάζα.

Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται για να λάβουν τρόφιμα από μια φιλανθρωπική κουζίνα, εν μέσω κρίσης πείνας, στο Νούσεϊρατ, στην κεντρική Γάζα, στις 20 Ιουλίου 2025.
Ramadan Abed/REUTERS
Η ανεξάρτητη έρευνα και η ισραηλινή απόρριψη
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, απορρίπτει κατηγορηματικά τη διεθνή καταγγελία. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Oren Marmorstein, χαρακτήρισε τη δήλωση «αποκομμένη από την πραγματικότητα» και επικίνδυνη, καθώς, όπως υποστήριξε, «ενισχύει τη Χαμάς».
Πάνω από 59.000 νεκροί από την έναρξη του πολέμου
Η Υπηρεσία Υγείας της Γάζας αναφέρει πως οι συνολικές απώλειες ξεπερνούν τις 59.000 νεκρούς από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 άτομα και κρατώντας 251 ομήρους.
Η διεθνής κοινότητα ζήτησε επίσης την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων» που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.
Νέα χερσαία επέκταση του Ισραήλ στη κεντρική Γάζα
Παρά την παγκόσμια κατακραυγή, το Ισραήλ επεκτείνει τη χερσαία του επιχείρηση στη Γάζα, ειδικά στην κεντρική πόλη Deir al-Balah, οδηγώντας σε μαζικές νέες εκτοπίσεις. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μεταξύ 50.000 και 80.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF) προειδοποίησε μέσω κοινωνικών δικτύων ότι «επεκτείνει τις επιχειρήσεις με ισχυρή δύναμη για την καταστροφή της τρομοκρατικής υποδομής».
Ανησυχίες για τους εναπομείναντες ομήρους
Ο Σύνδεσμος Οικογενειών Ομήρων εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, απαιτώντας διαβεβαιώσεις ότι η νέα χερσαία επιχείρηση δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ομήρων. «Ο λαός του Ισραήλ δεν θα συγχωρέσει όσους ενσυνείδητα θέτουν σε κίνδυνο τους ομήρους», δήλωσε η οργάνωση.
Το ανθρωπιστικό δίλημμα των κέντρων διανομής
Η διανομή βοήθειας παραμένει ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα. Η νεοσύστατη Gaza Humanitarian Foundation (GHF), υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, λειτουργεί ορισμένα κέντρα διανομής. Ωστόσο, ανθρωπιστικές οργανώσεις αρνούνται να συνεργαστούν μαζί της, τονίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις υπό επικίνδυνες συνθήκες, κατά παράβαση βασικών ανθρωπιστικών αρχών.

Ένας Παλαιστίνιος άνδρας τραυματισμένος κοντά σε κέντρο διανομής τροφίμων σε κέντρο που λειτουργεί το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα της Γάζας, μια οργάνωση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και εγκρίνεται από το Ισραήλ, μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Νάσερ στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στις 19 Ιουλίου 2025.
Mariam Dagga/AP
Διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία
Ακόμη και ο Πάπας Λέων ΙΔ’ απηύθυνε έκκληση για «άμεση παύση των βαρβαροτήτων» και ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης. Παρόλα αυτά, ο Νετανιάχου επαναλαμβάνει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί έως ότου η Χαμάς εξουδετερωθεί στρατιωτικά και πολιτικά και οι όμηροι επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Παλαιστίνιοι κινούνται προς περιοχές που θεωρούνται ασφαλέστερες, κουβαλώντας τα υπάρχοντά τους, μετά από προειδοποίηση εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό στο Ντέιρ αλ-Μπαλάχ της Γάζας, στις 20 Ιουλίου 2025.
Stringer/Anadolu/Getty
Η κατάσταση στη Γάζα συνεχίζει να επιδεινώνεται, με την διεθνή πίεση προς το Ισραήλ να εντείνεται, χωρίς όμως να φαίνεται φως στον ορίζοντα για διαπραγματεύσεις και κατάπαυση του πυρός. Το ερώτημα παραμένει: Πόσοι ακόμη αθώοι θα πρέπει να πεθάνουν μέχρι να βρεθεί ειρηνική λύση;
Διαβάστε επίσης:
Τα 5 κορυφαία πολεμικά πλοία της Μεσογείου: Σύγκριση ισχύος, δυνατότητες και στρατηγικός ρόλος
Τούρκοι: Η Ελλάδα θα στείλει φρεγάτες για περιπολίες στις περιοχές των θαλάσσιων πάρκων