Η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την προμήθεια 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon, ωστόσο η διαδικασία καθυστέρησε λόγω γερμανικού βέτο, καθώς η Γερμανία αποτελεί έναν εκ των εταίρων του προγράμματος. Η στάση του Βερολίνου σχετίζονταν με την κράτηση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, γεγονός που προκάλεσε έντονη πολιτική και διπλωματική κινητικότητα.

Ο ίδιος ο Ιμάμογλου, από τη φυλακή, φέρεται να δήλωσε πως υποστηρίζει την πώληση των μαχητικών στη χώρα του, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γερμανίας, Στέφαν Κορνήλιος. Παράλληλα, ο πρόεδρος του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, σημείωσε σκωπτικά ότι «θα έπρεπε να είχαμε λάβει ένα ευχαριστήριο τηλεφώνημα από τον Ερντογάν».

Η τιμή της συμφωνίας παραμένει αβέβαιη, με τα διεθνή μέσα να κάνουν λόγο για κόστος μεταξύ 5,6 και 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι όροι και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί ενώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας τηρεί σιγή ασυρμάτου. Το μόνο βέβαιο είναι πως η αγορά Eurofighter αποκτά πλέον και πολιτικό βάθος.

Η απόκτηση των Eurofighter Typhoon από την Τουρκία δεν αποτελεί απλώς μία νέα τεχνική πλατφόρμα, αλλά μια βαθιά στρατηγική μετάβαση. Πρόκειται για αλλαγή δόγματος που επηρεάζει το σύνολο του οικοσυστήματος της τουρκικής αεροπορίας, από την εκπαίδευση των πιλότων, την υποστήριξη πυρομαχικών, μέχρι τη συντήρηση και την εφοδιαστική αλυσίδα ανταλλακτικών.

Η Τουρκία εγκαταλείπει σταδιακά τη μονοεξάρτηση από αμερικανικά αεροσκάφη τύπου F-16, υιοθετώντας ένα ευρωπαϊκής προέλευσης σύστημα μάχης, γεγονός που συνεπάγεται μετατόπιση του γεωστρατηγικού προσανατολισμού της – όχι μόνο τεχνολογικά, αλλά και σε επίπεδο αντίληψης ασφαλείας.

Να σημειωθεί πως ιδιαίτερη έκταση πήραν στην Τουρκία, σχετικές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε στο ΣΚΑΪ αναφορικά με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter από την Τουρκία πως «δεν χρειάζεται να φοβόμαστε».

«Ας μην υπερβάλλουμε για κάθε κίνηση που κάνει ο αντίπαλός μας. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα με ισχυρή αμυντική βιομηχανία. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να αποτρέψει τυχόν πωλήσεις όπλων στην Τουρκία κάνει μεγάλο λάθος. Αυτό είναι αδύνατο. Ωστόσο, η παράδοση αυτών των αεροσκαφών στην Τουρκία μπορεί να γίνει υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από το cumhuriyet.com.tr, το indyturk.com και το hurriyet.com.tr.

Διαβάστε επίσης:

Rafale: Είναι έτοιμη η Ελλάδα για τον μεγάλο ηλεκτρονικό πόλεμο που έρχεται;

Τεχνητή νοημοσύνη στα βάθη της τουρκικής ψευτο – Γαλάζιας Πατρίδας – Η ASELSAN επαναχαράσσει το μέλλον του τουρκικού Ναυτικού