Στην έκθεση IDEF 2025, η τουρκική ASELSAN παρουσίασε το GÖKTAN, ένα καινοτόμο σύστημα που μετατρέπει το καθοδηγούμενο πυρομαχικό TOLUN σε ένα είδος πτερωτού πυραύλου εδάφους-εδάφους. Η ιδιαιτερότητα του GÖKTAN έγκειται στη χρήση υβριδικού κινητήρα καυσίμου, προϊόν συνεργασίας με την Delta V, με πλήρη τουρκική παραγωγή τόσο στο καύσιμο όσο και στον κινητήρα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Κοζάν Σελτσούκ Ερκάν, το GÖKTAN εκτοξεύεται από πύραυλο – φορέα, αναπτύσσει τα φτερά του στον αέρα και συνεχίζει την πορεία του με αυτοκαθοδήγηση σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, πιθανώς και πέρα από τα 200 χλμ. που ανακοινώθηκαν επισήμως.

Το κρίσιμο πλεονέκτημα είναι η ικανότητα προσβολής στόχων από το έδαφος, χωρίς την ανάγκη αποστολής αεροσκαφών σε επικίνδυνες ζώνες. Έτσι, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία μειώνει την έκθεση ιπτάμενων μέσων σε αντιαεροπορικές απειλές και ταυτόχρονα αποκτά νέα ευελιξία σε σενάρια πρώτου πλήγματος.

Το GÖKTAN ενισχύει τη φιλοδοξία της Τουρκίας για αυτονομία στην κατακόρυφη πλήξη, επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ένα δόγμα αεροπορικής – βαλλιστικής ισχύος χωρίς εξάρτηση από κλασικά μέσα.

Το σύστημα Göktan, έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει την προσαρμογή των πυρομαχικών που εκτοξεύονται από αέρος, όπως το Tolun της Aselsan, σε επίγειες εκτοξεύσεις.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει αντίστοιχο σύστημα. Τα Scalp EG, όσο αποτελεσματικά και αν είναι, εκτοξεύονται από Mirage 2000-5. Τα ATACMS καλύπτουν μικρότερη εμβέλεια και είναι λιγότερο ευέλικτα. Οι ισραηλινές λύσεις τύπου Rampage ή LORA δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί επιχειρησιακά στον ΕΣ.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν δυνατότητες. Η χώρα έχει ισχυρούς τεχνολογικούς συμμάχους (Ισραήλ, Γαλλία, ΗΠΑ), σοβαρή αμυντική βιομηχανία (INTRACOM, ΕΑΣ, MILTECH) και στελέχη με τεχνογνωσία.

Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό και στρατηγικό: Θέλει η Ελλάδα να προχωρήσει σε αυτόνομη εμβέλεια πλήγματος, αντίστοιχη με GÖKTAN; Αν ναι, η στιγμή είναι τώρα. Διότι όταν ο αντίπαλος φτάνει χωρίς αεροπλάνα, δεν αρκεί να έχουμε καλά αεροπλάνα, χρειαζόμαστε και τα κατάλληλα μέσα πλήξης.

Παίξτε

Σύμφωνα με πληροφορίες από το milliyet.com.tr και το armyrecognition.com.

Διαβάστε επίσης:

Eurofighter: «Πονοκέφαλος» για το Ισραήλ και φόβοι απώλειας υπεροχής – Γιατί κατηγορούν το Νετανιάχου

Eurofighter: Ο Ιμάμογλου κλέβει από τη φυλακή τη… δόξα από τον Ερντογάν

Συχνές Ερωτήσεις για το GÖKTAN

Τι είναι το GÖKTAN και ποια η καινοτομία του;

Το GÖKTAN είναι ένα νέο τουρκικό πυραυλικό σύστημα εδάφους-εδάφους που αναπτύχθηκε από την ASELSAN και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην IDEF 2025. Η καινοτομία του έγκειται στο ότι ενσωματώνει πτερωτά καθοδηγούμενα πυρομαχικά (TOLUN) σε έναν υβριδικό πυραυλοκινητήρα, επιτρέποντας την εκτόξευση από το έδαφος χωρίς ανάγκη αεροσκαφών. Μετά την εκτόξευση, το πυρομαχικό αποδεσμεύεται, αναπτύσσει πτέρυγες και συνεχίζει με αυτοκαθοδήγηση προς τον στόχο.

Ποια είναι τα τακτικά πλεονεκτήματα του GÖKTAN για την Τουρκική Αεροπορία;

Το GÖKTAN επιτρέπει πλήγματα ακριβείας σε μεγάλες αποστάσεις (200+ χλμ.) χωρίς να εκτεθούν αεροσκάφη σε αντιαεροπορικούς κινδύνους. Έτσι, η Τουρκία αποκτά ικανότητα αποτροπής και προσβολής στόχων από το έδαφος, εξοικονομώντας πόρους και ενισχύοντας την επιβιωσιμότητα των μέσων της σε περιβάλλοντα υψηλής απειλής. Επίσης, η χρήση υβριδικού καυσίμου καθιστά το σύστημα τεχνολογικά προηγμένο και ενεργειακά αποδοτικό.

Πώς διαφέρει από άλλα διεθνή συστήματα πυραύλων;

Ενώ άλλες χώρες έχουν αναπτύξει συστήματα με πυραύλους στερεών καυσίμων, το GÖKTAN ξεχωρίζει ως υβριδικό, με τουρκική παραγωγή τόσο στον κινητήρα όσο και στο καύσιμο. Επιπλέον, ο τρόπος λειτουργίας, με αποδέσμευση του πυρομαχικού σε ύψος, ανάπτυξη πτερύγων και ανεξάρτητη καθοδήγηση, το καθιστά μοναδικό στην κατηγορία του. Είναι πιο ευέλικτο από κλασικούς βαλλιστικούς πυραύλους και μπορεί να προσφέρει χειρουργικά πλήγματα με αυξημένη ευστοχία.