Αιφνίδια κλιμάκωση της βίας στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης

Μια δραματική κλιμάκωση της έντασης σημειώθηκε την Πέμπτη στα απομακρυσμένα και διαφιλονικούμενα σύνορα μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης, με τουλάχιστον 12 νεκρούς, ανάμεσά τους 11 άμαχοι και ένας Ταϊλανδός στρατιώτης. Οι συγκρούσεις απειλούν να οδηγήσουν σε ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση, με επιπτώσεις στη σταθερότητα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Πώς ξεκίνησε η σύγκρουση

Η σύγκρουση ξέσπασε νωρίς το πρωί της Πέμπτης, όταν στρατεύματα από την Καμπότζη φέρεται να άνοιξαν πυρ κατά ταϊλανδικού στρατοπέδου στην επαρχία Σουρίν. Η απάντηση από την Ταϊλανδική Πολεμική Αεροπορία ήρθε με ρίψη βομβών κοντά στον δρόμο που οδηγεί στον ναό Preah Vihear, περιοχή που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και διαχρονικό σημείο έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Η ένταση είχε ήδη αυξηθεί από την Τετάρτη, όταν Ταϊλανδός στρατιώτης ακρωτηριάστηκε από νάρκη, γεγονός που οδήγησε τη Μπανγκόκ στο να κλείσει όλα τα συνοριακά περάσματα με την Καμπότζη.

Θύματα και ζημιές

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης, 31 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ένα 8χρονο αγόρι. Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν όταν ρουκέτα από την Καμπότζη έπληξε βενζινάδικο στην επαρχία Σισακέτ, κοντά σε συνοριακό πέρασμα. Βίντεο από τα κοινωνικά δίκτυα καταγράφουν τις σκηνές πανικού, με κατεστραμμένα καταστήματα και πολίτες να τρέχουν για να σωθούν.

Η Καμπότζη δεν έχει ανακοινώσει επίσημα αριθμό θυμάτων, ωστόσο επιβεβαίωσε πως Ταϊλανδικό F-16 έριξε δύο βόμβες σε καίρια σημεία υποδομής κοντά στο Preah Vihear.

Ένας Ταϊλανδός περαστικός κοιτάζει τις ζημιές στο νοσοκομείο Phanom Dong Rak μετά την επίθεση της Καμπότζης στην επαρχία Surin της Ταϊλάνδης. Sunny Chittawil/AP

Ένας Ταϊλανδός περαστικός κοιτάζει τις ζημιές στο νοσοκομείο Phanom Dong Rak μετά την επίθεση της Καμπότζης στην επαρχία Surin της Ταϊλάνδης. Sunny Chittawil/AP

Αντιδράσεις από ηγέτες και ΟΗΕ

Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Phumtham Wechayachai, δήλωσε ότι οι Καμποτζιανές δυνάμεις έπληξαν πολιτικούς στόχους χωρίς προειδοποίηση και ότι «δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση έως ότου σταματήσουν οι επιθέσεις».

Η Καμπότζη αντέδρασε έντονα, καταγγέλλοντας «βάρβαρη στρατιωτική επίθεση» και επικαλούμενη παραβίαση διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Ταϊλάνδης. Ο Πρωθυπουργός Hun Manet ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την άμεση παύση της επιθετικότητας.

Πολιτικές επιπτώσεις και διεθνής αντίκτυπος

Η κρίση έχει προκαλέσει πολιτική αναταραχή εντός της Ταϊλάνδης. Η Πρωθυπουργός Paetongtarn Shinawatra έχει τεθεί σε αναστολή καθηκόντων λόγω διαρροής συνομιλίας με τον πρώην Καμποτζιανό ηγέτη Hun Sen, στην οποία φαίνεται να επικρίνει τις ενέργειες του ταϊλανδικού στρατού.

Αναλυτές, όπως ο Thitinan Pongsudhirak του Πανεπιστημίου Chulalongkorn, προβλέπουν πως η σύγκρουση θα επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς οι εθνικιστικές εντάσεις και από τις δύο πλευρές αυξάνονται.

Ιστορικό συγκρούσεων στην περιοχή

Η σχέση μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης χαρακτηρίζεται από συνεργασία και αντιπαλότητα, με το μήκος των κοινών χερσαίων συνόρων να φτάνει τα 800 χιλιόμετρα. Το 2011, σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις γύρω από τον ναό Preah Vihear, με τουλάχιστον 20 νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους.

Η πρόσφατη σύγκρουση αναβιώνει παλαιές εδαφικές διαφορές που είχαν καθοριστεί από τη γαλλική αποικιοκρατία, προσθέτοντας νέα δεδομένα στη γεωπολιτική αστάθεια της περιοχής.

Καμποτζιανοί στρατιώτες επαναγεμίζουν έναν πολλαπλό εκτοξευτή πυραύλων BM-21 στην επαρχία Preah Vihear την Πέμπτη. Stringer/AFP/Getty Images

Καμποτζιανοί στρατιώτες επαναγεμίζουν έναν πολλαπλό εκτοξευτή πυραύλων BM-21 στην επαρχία Preah Vihear την Πέμπτη. Stringer/AFP/Getty Images

Μαρτυρίες από τις Συγκρούσεις

Στην επαρχία Σουρίν, ο ιδιοκτήτης καταστήματος μοτοσυκλετών Komsan Jaipeng ανέφερε:

«Όταν άκουσα την πρώτη έκρηξη, είπα στη γυναίκα μου ότι δεν θα γυρίσουμε σπίτι. Το καταφύγιο είναι πιο ασφαλές. Είμαι σε ετοιμότητα εδώ και ένα μήνα».

Από την πλευρά της Καμπότζης, ο αγρότης Chhan Rorn Yon δήλωσε ότι πολλοί γείτονες κατέφυγαν σε παγόδα, ενώ ο ίδιος επέλεξε να μείνει πίσω:

«Φοβάμαι για τη ζωή μας, τα παιδιά μας, τους συγγενείς μας και τους στρατιώτες. Δεν έχουμε ζήσει κάτι τέτοιο ξανά».

Η Διεθνής Κοινότητα και τα επόμενα βήματα

Η διεθνής κοινότητα καλείται να αντιδράσει άμεσα. Η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ αναμένεται να εκδώσουν ανακοινώσεις και πιθανές εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, ενώ οι γειτονικές χώρες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, φοβούμενες ενδεχόμενη περιφερειακή αποσταθεροποίηση.

Παίξτε

Η αιφνίδια έκρηξη βίας στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης αποτελεί σοβαρό διπλωματικό και ανθρωπιστικό ζήτημα, με ενδεχόμενες συνέπειες σε περιφερειακή και διεθνή κλίμακα. Η άμεση παύση των εχθροπραξιών, η διεθνής διαμεσολάβηση και η προστασία των αμάχων είναι επιτακτικές προτεραιότητες για την αποτροπή γενικευμένου πολέμου.

Διαβάστε επίσης:

Έκρηξη σύγκρουσης στα σύνορα Ταϊλάνδης – Καμπότζης: Επικίνδυνη κλιμάκωση με θύματα και διπλωματικές εντάσεις

Ατζέντα 2030: Οι ριζικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις και το νέο μισθολόγιο οπλιτών από το 2026

Το ελληνικό διαβατήριο στην παγκόσμια κορυφή – Στην 5η θέση παγκοσμίως σύμφωνα με τον Henley Passport Index 2025