Σε μια ακόμα τραγική επιχείρηση διάσωσης στη Μεσόγειο, τουλάχιστον 54 παιδιά και περίπου 30 ενήλικες προσπάθησαν να περάσουν κολυμπώντας από το Μαρόκο προς τη Θέουτα, τη βορειοαφρικανική ισπανική αυτόνομη περιοχή. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς, με έντονη ομίχλη και ισχυρούς ανέμους, όπως μετέδωσε η ισπανική τηλεόραση RTVE.
Επιχείρηση διάσωσης σε πραγματικό χρόνο
Βίντεο που προβλήθηκαν από την ισπανική κρατική τηλεόραση δείχνουν τις ισπανικές αρχές και τη Γκουάρδια Σιβίλ να πραγματοποιούν αλλεπάλληλες διασώσεις μέσα στη θάλασσα. Οι ομάδες διάσωσης κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να σώσουν τους μετανάστες, οι οποίοι ρίσκαραν τη ζωή τους για μια ευκαιρία να περάσουν στα ευρωπαϊκά εδάφη.
Παιδιά σε Κέντρα Υποδοχής – Ζητούν στήριξη οι τοπικές αρχές
Τα περισσότερα από τα παιδιά που εντοπίστηκαν ήταν μαροκινής καταγωγής και μεταφέρθηκαν άμεσα σε προσωρινά κέντρα φιλοξενίας στη Θέουτα. Οι τοπικές αρχές ζητούν άμεση παρέμβαση από την ισπανική κεντρική κυβέρνηση.
«Μην μας αφήνετε μόνους. Είναι κρατικό ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Juan Rivas από την τοπική κυβέρνηση της Θέουτα.
Επαναλαμβανόμενες μεταναστευτικές ροές στην περιοχή
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Στις 26 Αυγούστου του προηγούμενου έτους, εκατοντάδες μετανάστες εκμεταλλεύτηκαν την ομίχλη για να περάσουν κολυμπώντας από το Μαρόκο προς τη Θέουτα, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Το 2021, συγκλονιστική ήταν η εικόνα ενός ανήλικου που χρησιμοποίησε πλαστικά μπουκάλια ως σωσίβιο για να φτάσει στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Θέουτα και Μελίγια
Θέουτα και Μελίγια: Οι μόνες χερσαίες πύλες εισόδου στην Ε.Ε. από την Αφρική
Οι ισπανικές enclaves της Θέουτα και της Μελίγια αποτελούν τις μοναδικές χερσαίες πύλες εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την αφρικανική ήπειρο. Οι περιοχές αυτές δέχονται συχνά κύματα μαζικών μεταναστευτικών ροών, με τους μετανάστες να προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη υπό εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες.
Άμεσες απελάσεις και εξαιρέσεις
Οι μαροκινοί υπήκοοι που εντοπίζονται να περνούν παράνομα τα σύνορα, επαναπροωθούνται άμεσα πίσω στο Μαρόκο, εκτός αν είναι ανήλικοι ή ζητούν άσυλο. Αντίθετα, μετανάστες από άλλες χώρες μεταφέρονται σε ειδικά κέντρα φιλοξενίας, όπου παραμένουν για λίγες ημέρες πριν αφεθούν ελεύθεροι.
Θύματα στο παρελθόν – Υψηλό το ανθρώπινο κόστος
Το 2022, τουλάχιστον 23 άτομα σκοτώθηκαν όταν περίπου 2.000 μετανάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον συνοριακό φράχτη στη Μελίγια, προκαλώντας ποδοπάτημα και μαζικό πανικό. Το περιστατικό αποτέλεσε μια από τις πιο θανατηφόρες απόπειρες εισόδου στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
Ανάγκη για διεθνή συνεργασία και ανθρωπιστική προσέγγιση
Το νέο αυτό κύμα μεταναστών επιβεβαιώνει την ανάγκη για συντονισμένες ενέργειες ανάμεσα στην Ισπανία, το Μαρόκο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση ενός σύνθετου ανθρωπιστικού ζητήματος. Πέρα από την ασφάλεια, πρέπει να υπάρξει και σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα όσων προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την αστάθεια.
Διαβάστε επίσης:
GÖKTAN: Ο νέος υβριδικός πύραυλος της Τουρκίας που ενισχύει τα σενάρια πρώτου πλήγματος