Σε μια εντυπωσιακή στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία Black Flag, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε, τη νύχτα της 7ης Ιουλίου 2025, μαζική επίθεση εναντίον του Galaxy Leader, του φορτηγού πλοίου που είχαν καταλάβει οι Χούθι από τον Νοέμβριο του 2023 και είχαν μετατρέψει σε κινητή ναυτική βάση και κέντρο παρακολούθησης στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με την Times of Israel, η επιχείρηση περιλάμβανε 20 μαχητικά (F-15 και F-35), τα οποία εκτόξευσαν 60 πυρομαχικά ακριβείας, πλήττοντας επιπλέον τα λιμάνια Χοντέιντα, Ρας Ίσα και Σαλίφ, καθώς και τον ενεργειακό σταθμό Ρας αλ-Χάτιμπ στην Υεμένη.

Το Galaxy Leader, μισθωμένο από βρετανική εταιρεία με μερική ισραηλινή ιδιοκτησία, χρησιμοποιούνταν από το κίνημα Ansar Allah (Χούθι) ως πλατφόρμα ραντάρ και κόμβος συντονισμού επιθέσεων κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Το πλήρωμα των 25 ατόμων κρατήθηκε όμηρος έως τον Ιανουάριο του 2025, οπότε και απελευθερώθηκε στο πλαίσιο εκεχειρίας Ισραήλ–Χαμάς.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Ισραήλ Κατζ, δήλωσε ότι η επιχείρηση είχε στόχο να τσακίσει τη ροή ιρανικών όπλων προς τους Χούθι και προειδοποίησε: «Η Υεμένη θα έχει τη μοίρα της Τεχεράνης». Η αεράμυνα των Χούθι, σύμφωνα με το Al Masirah, αντέδρασε με πυραύλους εδάφους-αέρος, αναγκάζοντας τα ισραηλινά μαχητικά να αναδιπλωθούν. Τα λιμάνια που επλήγησαν φέρεται να φιλοξενούσαν αποθέματα ιρανικών πυραύλων και UAV.

Η Χοντέιντα, βασικό λιμάνι για την επισιτιστική αλυσίδα της Υεμένης, υπέστη σοβαρές ζημιές, με το Reuters να προειδοποιεί για πιθανή επιδείνωση της ήδη δραματικής ανθρωπιστικής κρίσης: 14 εκατομμύρια άνθρωποι στα πρόθυρα λιμού. Οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία από τον Οκτώβριο του 2023, προκαλώντας διεθνή ανησυχία για τον έλεγχο των θαλάσσιων οδών στην περιοχή. Η ισραηλινή επιχείρηση σηματοδοτεί νέα φάση κλιμάκωσης με επίκεντρο την Υεμένη και το Ιράν.

Διαβάστε επίσης:

Καύκασος σε ανάφλεξη: Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν σε τροχιά σύγκρουσης, μύδροι κατά Τουρκίας και Πασινιάν

Eurofighter σε κρίση: Το Κατάρ προσφέρθηκε να δώσει τη «σειρά» του στην Τουρκία – αλλά η παραγωγή σταματά