Η Γερμανία εγκρίνει την πώληση Eurofighter στην Τουρκία
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού SPIEGEL, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε το πολυαναμενόμενο πράσινο φως για την πώληση μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία. Τα αεροσκάφη πρόκειται να κατασκευαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με βασικά υλικά να προέρχονται από τη Γερμανία.
Η απόφαση αυτή ερμηνεύεται από τη WELT ως ένδειξη ενός νέου ρεαλισμού στην πολιτική ασφαλείας, που πλέον δεν βασίζεται αποκλειστικά σε αξίες, αλλά σε γεωπολιτικές αναγκαιότητες.
Έντονες αντιδράσεις από Ελλάδα και Ισραήλ
Η έγκριση του εξοπλιστικού πακέτου δεν έγινε χωρίς εντάσεις. Ελλάδα και Ισραήλ, δύο σημαντικοί σύμμαχοι της Γερμανίας, εξέφρασαν σαφείς αντιρρήσεις. Οι λόγοι δεν είναι μόνο στρατηγικοί, αλλά και πολιτικοί: η Τουρκία έχει κατ’ επανάληψη αψηφήσει τις θέσεις του ΝΑΤΟ όταν εξυπηρετούνταν τα δικά της συμφέροντα, όπως συνέβη με το μπλόκο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία.
Σημαντικό ρόλο στις επιφυλάξεις παίζει και η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, που υπογραμμίζει την καταστολή και την απομακρυνόμενη δημοκρατικότητα του καθεστώτος Ερντογάν.
Η στρατηγική αξία της Τουρκίας στην Ευρώπη
Παρά τις ανησυχίες, η WELT σημειώνει ότι «η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία». Με τη μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην ήπειρο, η σημασία της Τουρκίας ως δεύτερης στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ ενισχύεται.
Η Άγκυρα αναγνωρίζεται ως σταθεροποιητική δύναμη στη Μέση Ανατολή, με πιθανό ρόλο μεσολαβητή στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και επιρροή στη Συρία, όπου οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν ελάχιστο έρεισμα. Επιπλέον, η Τουρκία ελέγχει μία από τις βασικές μεταναστευτικές οδούς προς την Ευρώπη, κάτι που την καθιστά απαραίτητη και στον μεταναστευτικό σχεδιασμό των Βρυξελλών.
Μερτς: Ρεαλισμός έναντι ψευδαισθήσεων
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο ηγέτης της Χριστιανικής Ένωσης Φρίντριχ Μερτς φαίνεται πως συμφωνούν στη στρατηγική σημασία της Τουρκίας. Ο Μερτς, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, υιοθετεί μία ρεαλιστική προσέγγιση, εγκρίνοντας την πώληση των Eurofighter παρ’ ότι γνωρίζει τους κινδύνους.
Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί στροφή στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας, με γνώμονα όχι πλέον τις αρχές της δημοκρατίας, αλλά την εξυπηρέτηση στρατηγικών συμφερόντων. «Τουλάχιστον όμως είναι ειλικρινής», καταλήγει το άρθρο της WELT.
Μεταναστευτικές ροές και η «αφέλεια» της Ελλάδας
Την ίδια στιγμή, το SPIEGEL φιλοξενεί συνέντευξη του Τζαλέλ Χαρκάουι, ειδικού στα ζητήματα της Λιβύης, ο οποίος σχολιάζει τις μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη. Ο αναλυτής υπογραμμίζει ότι η αύξηση των μεταναστών δεν είναι τυχαία αλλά ενδέχεται να σχετίζεται με τη νέα στρατηγική συμμαχία ανάμεσα στην Τουρκία και τον Χαλίφα Χαφτάρ.
Ο Χαρκάουι χαρακτηρίζει τη στάση της Ελλάδας ως αφελή, καθώς η Αθήνα επικεντρώνεται αποκλειστικά στην στρατιωτική επιτήρηση αντί να συνδυάζει την πίεση με διπλωματικά ανταλλάγματα. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα συμβάλει στη λύση της κρίσης.
Η απόφαση της Γερμανίας για τα Eurofighter φέρνει στο προσκήνιο την πολύπλοκη σχέση Ευρώπης–Τουρκίας. Η ανάγκη για σταθερότητα και επιρροή οδηγεί σε επιλογές που παρακάμπτουν τις ηθικές αξίες χάριν των γεωπολιτικών συμφερόντων. Η Ελλάδα, εγκλωβισμένη ανάμεσα σε μεταναστευτικές πιέσεις και θερμά επεισόδια, καλείται να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της σε ένα ολοένα πιο πολύπλοκο περιβάλλον.
ΠΗΓΗ: Από το άρθρο του Γιώργου Πασσά, για την DW
Διαβάστε επίσης:
Eurofighter: Ο Ιμάμογλου κλέβει από τη φυλακή τη… δόξα από τον Ερντογάν
GÖKTAN: Ο νέος υβριδικός πύραυλος της Τουρκίας που ενισχύει τα σενάρια πρώτου πλήγματος