Σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ένα παραπλανητικό βίντεο που διακινείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζεται ψευδώς ότι δείχνει την κατάρριψη ενός ινδικού μαχητικού Rafale κοντά στην περιοχή Poonch, ως αποτέλεσμα της «Επιχείρησης Sindoor». Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η έρευνα της Times Now, το εν λόγω βίντεο δεν αφορά Rafale ούτε πρόσφατο περιστατικό.
Το υλικό προέρχεται από ένα τεχνικό ατύχημα του 2024, κατά το οποίο ένα MiG-29 της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη σε εκπαιδευτική πτήση στην περιοχή Ρατζαστάν, λόγω μηχανικής βλάβης. Οι αναλυτές επιβεβαίωσαν ότι τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους στο βίντεο δεν ταιριάζουν με αυτά του Rafale, ενώ και η τοποθεσία του περιστατικού δεν σχετίζεται με το Poonch ή την τρέχουσα στρατιωτική κατάσταση.
Η κυκλοφορία ψευδών βίντεο και παραπληροφόρησης εντείνει το κλίμα φόβου και σύγχυσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κριτική σκέψη και επαλήθευση πληροφοριών. Σε κρίσιμες γεωπολιτικές στιγμές, η αλήθεια οφείλει να προηγείται της ταχύτητας στην ενημέρωση.
‼️ FAKE ALERT
This is NOT an “Indian Rafale jet” that some media channels claim was “shot down” today.
This is an incident from 2024 involving an Indian MiG-29. The video below proves it.
Don’t fall for fake news. https://t.co/s5PLCioS22 pic.twitter.com/EeKrd7zYDT
— Sputnik India (@Sputnik_India) May 6, 2025
Διαβάστε επίσης:
Κατάρρευση για τα Rafale; Πτώση στα χρηματιστήρια μετά τις καταρρίψεις στο Κασμίρ
Πακιστάν: Ο στρατός κατέρριψε πέντε ινδικά μαχητικά – τρία Rafale, ένα SU-30 και ένα MIG-29