Η πρώτη ιπτάμενη πλατφόρμα της Κίνας, το Jiutian SS-UAV, ετοιμάζεται για την παρθενική του πτήση τον Ιούνιο και ήδη προκαλεί έντονο διεθνές ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο υψηλού ύψους UAV, το οποίο έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί ως φορέας-κόμβος για σμήνη μικρότερων drones ή πυραύλων.

Η Κίνα προβάλλει το Jiutian SS-UAV ως μια αμυντική και αποτρεπτική τεχνολογική πρόοδο, τονίζοντας ότι οι στρατιωτικές της δυνατότητες αυξάνονται για να διατηρεί την ισορροπία και όχι για να επιτεθεί. Η επίσημη θέση του Πεκίνου διαχωρίζεται από τα μοντέλα στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ, με έμφαση στη «στρατηγική αποτροπή».

Ωστόσο, η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να τροφοδοτήσει συζητήσεις για την εξισορρόπηση ισχύος στην Ασία και να προκαλέσει αντιδράσεις σε Ταϊβάν, ΗΠΑ και Ιαπωνία, δεδομένου του επιθετικού χαρακτήρα που μπορούν να αποκτήσουν τέτοιες τεχνολογίες αν συνδυαστούν με τεχνητή νοημοσύνη και αυτόνομες λειτουργίες.

Η πτήση του Jiutian θα είναι τεχνική επίδειξη, αλλά και πολιτικό μήνυμα σε έναν πλανήτη που βλέπει τα σύνορα να σβήνουν πάνω από τα σύννεφα.

Το μη επανδρωμένο αυτό σύστημα μπορεί να πετά σε ύψος έως και 15.000 μέτρα, καθιστώντας το ιδιαίτερα δύσκολα ανιχνεύσιμο από εχθρικά ραντάρ. Διαθέτει χωρητικότητα έως 100 μικρών drones ή εναλλακτικά 1.000 κιλά πυρομαχικών, ενώ η εμβέλειά του αγγίζει τα 7.000 χιλιόμετρα, επιτρέποντάς του να επιχειρεί βαθιά πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα που αλλάζει τα δεδομένα στην αεροπορική τεχνολογία.

Διαβάστε επίσης:

OTO Melara: Το ιταλικό ναυτικό πυροβόλο που «θερίζει» drones και απειλές – Πόσο ισχυρό είναι το Super Rapid των φρεγατών

AI στον πόλεμο: Τα ισραηλινά drones Harop και Heron στην πρώτη γραμμή της επιχείρησης Sindoor – Πρώτοι το έκαναν οι Τούρκοι όμως