Η επιχείρηση Sindoor της Ινδίας προκάλεσε διπλωματικό και επικοινωνιακό σεισμό, με το Πακιστάν να ισχυρίζεται ότι κατέρριψε πέντε ινδικά μαχητικά – ανάμεσά τους και τρία Rafale. Ωστόσο, ούτε η Dassault Aviation σχολίασε, ούτε η Ινδία αναγνώρισε επίσημα απώλειες. Το μόνο «στοιχείο» που επικαλείται η Ισλαμαμπάντ είναι φωτογραφίες υποτιθέμενων συντριμμιών σε χωριό στο Κασμίρ.

Ο Γάλλος εμπειρογνώμονας Xavier Tytelman ξεκαθάρισε ότι οι εικόνες δείχνουν δεξαμενή καυσίμου Mirage 2000 του 1984 και όχι Rafale. Η σήμανση RPL (réservoir pendular large) είναι ξεκάθαρη, και δεν έχει καμία σχέση με RFL, που συνδέεται με το Rafale. Πρόσθεσε ότι τέτοιες δεξαμενές απορρίπτονται συνήθως εσκεμμένα κατά τη διάρκεια αποστολών, για λόγους τακτικής.

Ακόμα και αν ένα Rafale πράγματι επλήγη, πιθανώς από κινεζικό πύραυλο PL-15E που εκτοξεύτηκε από J-10C, καμία τεκμηρίωση ή πειστικό στοιχείο δεν προσκομίστηκε από πακιστανικής πλευράς. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι πρόκειται για πληροφοριακό πόλεμο, τον οποίο το Νέο Δελχί οφείλει να αντιμετωπίσει δυναμικά, με στοιχεία και δημόσιες διαψεύσεις. Το ζήτημα, όπως λένε, δεν είναι η εικόνα ενός τμήματος αλουμινίου, αλλά ποιος κερδίζει τη μάχη της αξιοπιστίας.

Διαβάστε επίσης:

Κένταυρος και Υπερίων: Η Ελλάδα χτίζει ασπίδα anti-drone στις φρεγάτες της

Rafale vs PL-15: Τι θα γινόταν αν οι Έλληνες αντιμετώπιζαν κινεζικά και τουρκικά όπλα όπως οι Ινδοί