Το Καζακστάν παρουσίασε επίσημα το νέο τεθωρακισμένο όχημα μάχης Taimas 8×8, καρπό μιας τριμερούς αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία και την Κίνα. Η πρεμιέρα του οχήματος πραγματοποιήθηκε στην στρατιωτική παρέλαση στην Αστάνα, παρουσία ανώτερων στελεχών από την τουρκική OTOKAR και την κινεζική Norinco.
Το πρόγραμμα Taimas υλοποιείται από την καζακική εταιρεία Astana, η οποία έχει τον ρόλο του βασικού ενοποιητή (integrator) του έργου. Το όχημα βασίζεται στην πλατφόρμα OTOKAR ARMA 8×8, ενώ ο οπλισμός του προέρχεται από την Κίνα: το σύστημα πυργίσκου VN11 της Norinco, το οποίο φέρει διπλό οπλικό σύστημα με πυροβόλο 100 mm και 30 mm.
Η συνεργασία αυτή υπογραμμίζει τη στρατηγική προσέγγιση Άγκυρας και Πεκίνου στην Κεντρική Ασία, καθώς και τη φιλοδοξία του Καζακστάν να αναβαθμίσει τις δυνατότητες της εγχώριας αμυντικής του βιομηχανίας μέσω τεχνολογικής μεταφοράς και διεθνών συμπράξεων. Το Taimas αποτελεί ένδειξη μιας νέας γεωπολιτικής εξίσωσης στην περιοχή, με την Κίνα και την Τουρκία να εμφανίζονται ως κρίσιμοι αμυντικοί εταίροι στο μετασοβιετικό τοπίο.
Η παρουσίαση του τεθωρακισμένου Taimas 8×8 από το Καζακστάν δεν αποτελεί απλώς μια τεχνολογική εξέλιξη, αλλά και ισχυρό γεωπολιτικό σήμα για τη βαθύτερη αμυντική σύμπραξη μεταξύ Τουρκίας και Κίνας. Η συμμετοχή των τουρκικών και κινεζικών εταιρειών OTOKAR και Norinco σε ένα στρατιωτικό πρόγραμμα τρίτης χώρας ενισχύει την εικόνα ενός αναδυόμενου ευρασιατικού άξονα, που λειτουργεί ανεξάρτητα από τα δυτικά συστήματα συμμαχιών.
Η Τουρκία και η Κίνα συνεργάζονται εμπορικά εδώ και δεκαετίες, αλλά πλέον η συνεργασία περνά σε επίπεδο στρατιωτικής τεχνολογίας, με ανταλλαγή τεχνογνωσίας, κοινές παραγωγές και πρόσβαση σε κρίσιμες αγορές τρίτων χωρών, όπως η Κεντρική Ασία. Η συμπαραγωγή πυργίσκων, τεθωρακισμένων και προηγμένων αισθητήρων ανοίγει νέους ορίζοντες αμυντικής αυτονομίας και εξαγωγικής στρατηγικής για αμφότερες τις χώρες.
Η ενίσχυση αυτής της σχέσης θεωρητικά πρέπει να προκαλεί ανησυχία στο ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία, μέλος της Συμμαχίας, επιδιώκει παράλληλες στρατιωτικές συνεργασίες με την Κίνα, έναν γεωπολιτικό ανταγωνιστή της Δύσης. Από την άλλη, το Πεκίνο βλέπει στην Άγκυρα μια πύλη προς τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, αξιοποιώντας την τεχνολογική δικτύωση και τα βιομηχανικά δίκτυα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.
Εάν η συνεργασία συνεχιστεί με επιτυχία, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε θεσμική αμυντική πλατφόρμα Τουρκίας–Κίνας, που θα συνδέει τεχνολογία, logistics, και εκπαίδευση σε μια ευρύτερη γεωγραφία από τα Βαλκάνια ως τη Μογγολία. Αυτό θα σηματοδοτούσε μια σημαντική αναδιάταξη ισχύος στον παγκόσμιο αμυντικό χάρτη.
Διαβάστε επίσης:
«Πετάξτε τα Rafale και αγοράστε Su-57»: Όταν η Ρωσία υιοθετεί το πακιστανικό αφήγημα
Rafale: Eίναι σίγουρο ότι έχασαν; Γιατί η Δύση υποβαθμίζει τη νίκη της Ινδίας;