Το δίλημμα του Πούτιν: Πώς η Ουκρανία αποκάλυψε τα όρια της ρωσικής ισχύος
Η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση συνεχίζει να επηρεάζει ριζικά τις γεωπολιτικές ισορροπίες και να καθορίζει την πορεία της παγκόσμιας ασφάλειας. Στο επίκεντρο της κρίσης βρίσκεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται παγιδευμένος σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο, καθώς η αποτυχία επίτευξης των πολεμικών στόχων του στην Ουκρανία αποδυναμώνει την εσωτερική και διεθνή του εικόνα.
Η Ρωσία έχει ήδη χάσει τον πόλεμο;
Η βασική στρατηγική επιδίωξη του Πούτιν ήταν η δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης ασφαλείας ανάμεσα στη Ρωσία και τις χώρες του ΝΑΤΟ, ειδικά την Πολωνία. Παράλληλα, επιδίωκε να αναβιώσει το γεωπολιτικό κύρος της Ρωσίας που είχε χαθεί με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Όμως, με την αποτυχία κατάληψης της Ουκρανίας, οι στόχοι αυτοί έχουν αποτύχει. Η αντοχή των Ουκρανών και η υποστήριξη από ΗΠΑ και Ευρώπη εξέπληξαν το Κρεμλίνο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες του.
Οικονομική Υπονόμευση: Ο πόλεμος ως εμπόδιο στην ανάπτυξη
Η ρωσική οικονομία, ήδη εύθραυστη, έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα. Πολλοί ολιγάρχες – που αρχικά στήριξαν την άνοδο του Πούτιν – βλέπουν τώρα τις περιουσίες τους δεσμευμένες, την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές περιορισμένη, και τις επενδύσεις να έχουν «στεγνώσει». Οι κυρώσεις και η απομόνωση έχουν προκαλέσει τραπεζικές κρίσεις, με τουλάχιστον τρεις μεγάλες ρωσικές τράπεζες να ζητούν βοήθεια από την Κεντρική Τράπεζα.
Ο Πούτιν επιλέγει τον τρόμο: Η επανεκκίνηση των μαζικών επιθέσεων
Αντί για πολιτική λύση, ο Πούτιν επενδύει σε μια καμπάνια φόβου, με μαζικές επιθέσεις drone κατά του Κιέβου – μία στρατηγική που θυμίζει τη ναζιστική Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, η ιστορία δείχνει πως η αεροπορική ισχύς από μόνη της δεν εξασφαλίζει νίκη.
Η παρερμηνεία του Τραμπ: Λανθασμένοι υπολογισμοί
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του Πούτιν ήταν η παρερμηνεία των προθέσεων του Ντόναλντ Τραμπ. Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δείξει ενδιαφέρον για οικονομική συνεργασία και διπλωματική αποκλιμάκωση, η ρωσική αδιαλλαξία και η προσπάθεια εξαπάτησης οδήγησαν τον Τραμπ να επανεκκινήσει παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία και να ενισχύσει τη συμμαχία με το ΝΑΤΟ.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι εάν ο πόλεμος δεν σταματήσει εντός 50 ημερών, θα επιβάλει μαζικές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία και σε οποιαδήποτε χώρα συνεχίζει να συναλλάσσεται με τη Μόσχα.
Εσωτερικές ρωγμές στο Κρεμλίνο;
Παρόλο που ο Πούτιν φαίνεται ακλόνητος, η εσωτερική πίεση αυξάνεται. Η οικονομική αποσταθεροποίηση και η στρατιωτική αποτυχία ενδέχεται να εντείνουν τις εντάσεις μέσα στον στενό του κύκλο. Ο φόβος απώλειας εξουσίας είναι υπαρκτός, καθώς απολυταρχικά καθεστώτα όπως το ρωσικό μπορούν να καταρρεύσουν υπό το βάρος της ήττας.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει
Η νέα στρατηγική του Πούτιν βασίζεται στην ελπίδα ότι ο Τραμπ μπλοφάρει. Όμως, εάν ο πρόεδρος υλοποιήσει την απειλή του, το οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία θα είναι καταστροφικό, ενδεχομένως επισπεύδοντας πολιτικές αλλαγές στο Κρεμλίνο.
Ένας ηγέτης σε δεινή θέση
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε στρατηγικό αδιέξοδο για τη Ρωσία και προσωπικά για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η οικονομική αποδυνάμωση, η διπλωματική απομόνωση, και οι εσωτερικές πιέσεις συνθέτουν ένα επικίνδυνο περιβάλλον για την πολιτική του επιβίωση. Αν ο Πούτιν συνεχίσει να αγνοεί τα μαθήματα της ιστορίας και τις διεθνείς προειδοποιήσεις, ίσως βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο με την ήττα στην Ουκρανία, αλλά και με την κατάρρευση του καθεστώτος του.
ΠΗΓΗ: Βασίζεται στο άρθρο «Το δίλημμα του Πούτιν» του George Friedman
Διαβάστε επίσης:
Θα γίνει το Αζερμπαϊτζάν η νέα Ουκρανία; Ο ρόλος της Τουρκίας και η σκιά του Πούτιν