Ένα νέο, λιγότερο ορατό αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνο μέτωπο φαίνεται να ανοίγεται στους αιθέρες: αυτό του ηλεκτρομαγνητικού πολέμου. Σύμφωνα με τον Αμερικανό αναλυτή Μάικλ Νταμ, το Πακιστάν φέρεται να έχει μετατρέψει πρόσφατα κινεζικά αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού πολέμου, ικανές να χειραγωγούν το ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον — από παρεμβολές και παραπλάνηση μέχρι πλήρη αποδιοργάνωση των εχθρικών αισθητήρων.

Αν και αυτή η τακτική δεν αποτελεί απόδειξη υπεροχής της κινεζικής τεχνολογίας έναντι της δυτικής, φωτίζει κάτι εξίσου κρίσιμο: την αξία των συστημάτων που συνεργάζονται ως σύνολο – τακτικές, εκπαίδευση, εναέρια συνέργεια και ηλεκτρονικός συντονισμός.

Δεν έχει τόση σημασία αν το J-10 είναι καλύτερο ή όχι από το Rafale. Σημασία έχει ποιος χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά το περιβάλλον του – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι «τυφλώνει» τον αντίπαλο προτού προλάβει να πυροβολήσει. Σε έναν κόσμο όπου οι μάχες κρίνονται πια πριν φανεί ο εχθρός στο ραντάρ, η σιωπή… μπορεί να είναι πιο εκκωφαντική από τον θόρυβο.

Να σημειωθεί πως είναι απολύτως πιθανό η Τουρκία να έχει αναπτύξει ή να αναπτύσσει δυνατότητες ηλεκτρονικού και ηλεκτρομαγνητικού πολέμου αντίστοιχες με αυτές που αναφέρονται για το Πακιστάν, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τις επενδύσεις της την τελευταία δεκαετία σε αυτόν τον τομέα.

Διαβάστε επίσης:

Ο «μπαλαντέρ» της Naval Group: Τα σκάφη ναρκοπολέμου City-class κερδίζουν και την Ελλάδα

Τουρκία: Έφτιαξε μουσικό δρόμο για να περνάει το αφήγημα της «Γαλάζιας πατρίδας!»