Ιστορική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την Κυριακή πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία, ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις στη Σκωτία, λίγο πριν την επιβολή νέων δασμών από τον Λευκό Οίκο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο γκολφ του Τραμπ στη Σκωτία, με κύριο αντικείμενο τη δικαιότερη εμπορική συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει καθολικό δασμό 15%, χαρακτηρίζοντάς την ως «καλή και μεγάλη συμφωνία», η οποία επετεύχθη ύστερα από «σκληρές διαπραγματεύσεις».

«Έχουμε συμφωνία. Είναι μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου» τόνισε. «Θα φέρει σταθερότητα και προβλεψιμότητα.»

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία θα φέρει τις δύο πλευρές πιο κοντά, τονίζοντας επανειλημμένα πως πρόκειται για «τη μεγαλύτερη όλων των συμφωνιών».

Επενδύσεις $600 δισ. και ενεργειακή αγορά $750 δισ.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, η συμφωνία προβλέπει ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα ανοίξουν τις αγορές τους σε αμερικανικά προϊόντα με μηδενικούς δασμούς, ενώ παράλληλα η ΕΕ θα επενδύσει $600 δισεκατομμύρια στην οικονομία των ΗΠΑ.

Επιπλέον, η ΕΕ δεσμεύεται να αγοράσει αμερικανική ενέργεια αξίας $750 δισεκατομμυρίων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας.

«Πρόκειται για τεράστιο ποσό επένδυσης» είπε ο Τραμπ. «Είναι σημαντικό βήμα προς μια δίκαιη και ισόρροπη σχέση».

Στόχος η αποφυγή δασμών 30% και η εξισορρόπηση των εμπορικών ροών

Ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει πως χωρίς συμφωνία, θα επέβαλε δασμούς 30% σε εισαγωγές από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Για χρόνια κατηγορούσε την Ευρώπη για άνισες εμπορικές σχέσεις και πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ, το οποίο πέρυσι έφτασε τα $235 δισ.

Η συμφωνία στοχεύει να επαναφέρει την ισορροπία στις εμπορικές ροές και να προστατεύσει θέσεις εργασίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Η αποστολή της ΕΕ και η πολιτική έγκριση

Την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσώπησαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι όπως ο Maros Sefcovic, Björn Seibert, Sabine Weyand και Tomas Baert. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το δικαίωμα διαπραγμάτευσης εκ μέρους των κρατών-μελών, όμως η τελική έγκριση της συμφωνίας ανήκει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Θετικές αντιδράσεις από τη Γερμανία

Ο Γερμανός Καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτζ, χαιρέτισε τη συμφωνία, σημειώνοντας πως αποφεύχθηκε περαιτέρω κλιμάκωση στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις. Παρότι εξέφρασε την επιθυμία για περισσότερες εμπορικές ελαφρύνσεις, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως διατήρηση των βασικών συμφερόντων της ΕΕ.

Η νέα συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ αποτελεί καθοριστική εξέλιξη στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, με στόχο τη σταθερότητα, την προβλεψιμότητα, και την αμοιβαία ευημερία. Οι επιπτώσεις της αναμένεται να επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά, την ενεργειακή στρατηγική, και τις γεωπολιτικές ισορροπίες των επόμενων ετών.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Έναρξη αεροπορικών ρίψεων ανθρωπιστικής βοήθειας και διαδρόμων για ΟΗΕ στη Γάζα

Επηρεάζουν οι ανεμογεννήτριες το κλίμα; Τι λέει η επιστήμη – Τι του λένε του Τραμπ;

Χακάν Φιντάν κατά Οζγκιούρ Οζέλ: «Υιοθετείτε ελληνικά επιχειρήματα για το Αιγαίο»