Η προκαταρκτική εμπορική συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανακοινώθηκε στις 27 Ιουλίου στη Σκωτία μετά τη συνάντηση Τραμπ – φον ντερ Λάιεν, προβλέπει την επιβολή 15% δασμών στις περισσότερες ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ. Επιτρέπεται επίσης «zero-for-zero» δασμός για στρατηγικά προϊόντα, όπως ανταλλακτικά αεροσκαφών, χημικά, φαρμακευτικά είδη και ημιαγωγούς.
Συμπληρωματικά, η ΕΕ δεσμεύτηκε να αγοράσει $750 δισεκατομμύρια σε αμερικανική ενέργεια και να επενδύσει επιπλέον $600 δισεκατομμύρια στην αμερικανική οικονομία τα επόμενα χρόνια.
Η αντίδραση Γάλλου πρωθυπουργού Μπαϊρού
Ο Γάλλος πρωθυπουργός François Bayrou (Φρανσουά Μπαϊρού) χαρακτήρισε τη συμφωνία «σκοτεινή μέρα για την Ευρώπη», επικρίνοντας την ως πράξη υποχώρησης και υποταγής απέναντι στις απαιτήσεις των ΗΠΑ.
Accord Van der Leyen-Trump : c’est un jour sombre que celui où une alliance de peuples libres, rassemblés pour affirmer leurs valeurs et défendre leurs intérêts, se résout à la soumission.
— François Bayrou (@bayrou) July 28, 2025
«Είναι μια σκοτεινή ημέρα, καθώς μια συμμαχία ελεύθερων λαών που ενώθηκαν για να υπερασπιστούν τις κοινές τους αξίες υποκύπτει», έγραψε ο Μπαϊρού στο X.
Θετικές φωνές από Βερολίνο και Ρώμη
Ο Γερμανός καγκελάριος Friedrich Merz (Φρίντριχ Μερτς) επαίνεσε τη συμφωνία επειδή απέτρεψε κλιμάκωση και εμπορικό πόλεμο στις διατλαντικές σχέσεις.
Παρόμοια στάση υιοθέτησαν και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, μαζί με άλλους ευρωπαϊκούς φορείς, υπογραμμίζοντας την αξία της σταθερότητας και της βεβαιότητας αλλά εκφράζοντας λύπη για την επιβάρυνση από τον βασικό δασμό.
Ανησυχίες των βιομηχανιών και οικονομολόγων
Η BDI, η ισχυρή ομοσπονδία γερμανικών βιομηχανικών ομίλων, προειδοποίησε για σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη βιομηχανία, ιδίως στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Η επιβολή 15% δασμών στα αυτοκίνητα αναμένεται να πλήξει τις γερμανικές εταιρείες, μειώνοντας πωλήσεις και κέρδη.
Ανάλυση ανεξάρτητων οικονομικών φορέων
- Η Berenberg χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως τέρμα στην αβεβαιότητα, αλλά υπογραμμίζει ότι είναι ασύμμετρη, με προφανές όφελος για τις ΗΠΑ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Holger Schmieding σχολίασε πως για την Ευρώπη «η ζημιά είναι εμπροσθοβαρής».
- Η UniCredit υποστήριξε ότι ο Τραμπ αξιοποίησε πλήρως την ισχύ του έναντι της ΕΕ και χαρακτήρισε τη συμφωνία ασύμμετρη, υπερασπιζόμενος ότι η ΕΕ ευνοεί περισσότερο τη συμφωνία με προστατευτικό χαρακτήρα προς τις ΗΠΑ. Αναγνώρισε, πάντως, ότι «το 15% είναι το καλύτερο που μπορούσαμε να πάρουμε».
Συνοπτικά, η συμφωνία «φέρνει σταθερότητα», αλλά παραμένει χειρότερη από την κατάσταση πριν την εμπορική κλιμάκωση του Τραμπ νωρίτερα φέτος.
Αντίκτυπος στις αγορές
Με την ανακοίνωση της συμφωνίας, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν σημαντικές ανοδικές τάσεις. Ο δείκτης DAX αυξήθηκε κατά 0,86 %, ενώ ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,1 % ως ένδειξη ανακούφισης των επενδυτών από την αποτροπή εμπορικού πολέμου.
Η συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ, με δασμούς 15% και αγορές ενέργειας ύψους $750 δισεκατομμυρίων, προσφέρει προσωρινή σταθερότητα και αποτρέπει ένταση, αλλά χαρακτηρίζεται ως ασύμμετρη και ανισόρροπη — «σκοτεινή μέρα» για την Ευρώπη. Η διαφωνία μεταξύ Bayrou (Γαλλία) και Merz (Γερμανία) αναδεικνύει την εσωτερική πολιτική πόλωση, ενώ οι επικεφαλής οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι το προσωρινό όφελος συνοδεύεται από δομικές ανισότητες.
ΠΗΓΕΣ: PBS, Euronews, Aawsat, Huffington Post, Reuters, AP News
Διαβάστε επίσης:
Φρεγάτες: Ποια ναυτικά πυροβόλα εξετάζει η Ελλάδα για τις φρεγάτες MEKO – To παράδοξο με τις S
ΗΠΑ και ΕΕ καταλήγουν σε ιστορική εμπορική συμφωνία – Τι περιλαμβάνει η νέα συνεργασία