Ο Χακάν Φιντάν κατηγορεί τον Οζγκιούρ Οζέλ για εξυπηρέτηση ελληνικών θέσεων στο Αιγαίο
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζγκιούρ Οζέλ, κατηγορώντας τον ότι εξυπηρετεί τα ελληνικά επιχειρήματα στο Αιγαίο. Αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Οζέλ σχετικά με τη μη υπογραφή από την Τουρκία ενός σχεδίου δράσης για την Παλαιστίνη κατά τη Σύνοδο στη Μπογκοτά της Κολομβίας.
Το ζήτημα της UNCLOS και η τουρκική στάση
Ο Χακάν Φιντάν υπερασπίστηκε τη θέση της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι στο εν λόγω κείμενο υπήρχαν αναφορές στην UNCLOS – τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας – την οποία η Άγκυρα αρνείται να υπογράψει λόγω της μακροχρόνιας διαφοράς με την Ελλάδα στο Αιγαίο.
«Αν είχαμε υπογράψει χωρίς να συμβουλευτούμε την κεντρική κυβέρνηση και απλώς επειδή αυτό ήταν το αποτέλεσμα, θα είχαμε θέσει τους εαυτούς μας σε σημαντικό μειονέκτημα σε ένα ζήτημα που παρακολουθούμε εδώ και χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Φιντάν εξήγησε ότι τέτοιες αποφάσεις απαιτούν προσεκτική στρατηγική προσέγγιση και ότι η υπογραφή του σχεδίου δράσης χωρίς επαρκή διαβούλευση θα προκαλούσε διπλωματικές συνέπειες.
Αιχμές για τα κίνητρα του Οζέλ
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ άφησε σαφείς αιχμές για τις προθέσεις του Οζέλ, δηλώνοντας:
«Δεν θέλω να είμαι κακόβουλος. Δεν έχω ιδέα αν προσπαθεί να ακολουθήσει το επιχείρημα των Ελλήνων. Το λέω αυτό όχι μόνο επειδή δεν γνωρίζει το θέμα, αλλά και επειδή θα ήταν ωφέλιμο για αυτόν να καθίσει και να μιλήσει με όσους γνωρίζουν.»
Με αυτή τη δήλωση, ο Φιντάν υπονόησε ότι η στάση του αρχηγού της τουρκικής αντιπολίτευσης ενδέχεται να υπονομεύει τις πάγιες τουρκικές θέσεις στο Αιγαίο, υιοθετώντας έμμεσα τις ελληνικές θέσεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Πολιτική σύγκρουση με γεωστρατηγικές προεκτάσεις
Η αντιπαράθεση μεταξύ Φιντάν και Οζέλ εντάσσεται στο ευρύτερο πολιτικό και γεωστρατηγικό πλαίσιο που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η αναφορά στην UNCLOS επαναφέρει στο προσκήνιο την πάγια τουρκική άρνηση να την αποδεχθεί, καθώς η Άγκυρα θεωρεί ότι θίγονται τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο.
Η στάση της Τουρκίας αναμένεται να παραμείνει αμετακίνητη έως ότου βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση με την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ
Η δήλωση του Φιντάν αναδεικνύει τις εσωτερικές πολιτικές εντάσεις στην Τουρκία, αλλά και τη σημασία που αποδίδει η Άγκυρα στην προστασία των εθνικών της συμφερόντων στο Αιγαίο. Παράλληλα, επιβεβαιώνει την ευαισθησία της Τουρκίας σε οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι νομιμοποιεί τις ελληνικές θέσεις μέσω της UNCLOS.
Η στάση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στον τουρκικό πολιτικό διάλογο και ενδεχομένως επηρεάσει τις διεθνείς διπλωματικές εξελίξεις σε σχέση με την Παλαιστίνη, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και το Αιγαίο.
ΠΗΓΗ: EdoTourkia.GR
Διαβάστε επίσης:
Eurofighter στην Τουρκία: Η απόφαση της Γερμανίας προκαλεί αντιδράσεις από Ελλάδα και Ισραήλ
Eurofighter: Ο Ιμάμογλου κλέβει από τη φυλακή τη… δόξα από τον Ερντογάν
Φρεγάτες: Είναι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό το πιο ισχυρό στην Ανατολική Μεσόγειο;