Κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Εβδομάδας Ναυτικού στο Ναύπλιο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο και πολυεπίπεδο σχέδιο εκσυγχρονισμού του υποβρυχιακού στόλου του Πολεμικού Ναυτικού. Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει τόσο την απόκτηση νέων υποβρυχίων όσο και την αναβάθμιση των πλέον πολύτιμων μονάδων που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία. Η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στην εντεινόμενη ναυτική επέκταση της Τουρκίας – η οποία προχωρά στην κατασκευή περισσότερων από 30 φρεγατών, υποβρυχίων, μη επανδρωμένων σκαφών και ακόμη και ενός αεροπλανοφόρου – επιλέγει να ενισχύσει αποφασιστικά το «αόρατο» σκέλος των ναυτικών της δυνάμεων: τα υποβρύχια.

Το ελληνικό σχέδιο εντάσσεται στο εγκεκριμένο 20ετές αμυντικό πρόγραμμα, το οποίο έχει περάσει τόσο από τη Βουλή όσο και από το ΚΥΣΕΑ, και προβλέπει την αγορά τεσσάρων νέων υποβρυχίων εντός της επόμενης δεκαετίας. Τουλάχιστον δύο από αυτά θα είναι σχεδιασμένα με δυνατότητα μεταφοράς πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, άνω των 1.000 χιλιομέτρων, ενισχύοντας τη στρατηγική αποτροπή της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διαδικασία προμήθειας αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2030, ωστόσο έχουν ήδη αρχίσει οι προκαταρκτικές συζητήσεις με κατασκευαστές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι ελληνικές αρχές εμφανίζονται θετικά διακείμενες προς τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 σε νέα διαμόρφωση.

Παράλληλα, προβλέπεται η εκτενής αναβάθμιση των τεσσάρων υποβρυχίων κλάσης Παπανικολής (τύπου 214), που εντάχθηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό μεταξύ 2010 και 2016. Οι εργασίες αυτές, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου πέντε χρόνια, θα φέρουν τα πλοία πιο κοντά στις προδιαγραφές των νέων μονάδων. Το πακέτο αναβάθμισης συζητείται με την γερμανική εταιρεία Thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) και περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών συστημάτων, των σόναρ, των περισκοπίων και των συστημάτων μάχης. Το συνολικό κόστος του έργου αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Σημαντικός θα είναι ο ρόλος της ελληνικής βιομηχανίας, και συγκεκριμένα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τα οποία είχαν κατασκευάσει τρία από τα τέσσερα υποβρύχια Παπανικολής. Το πρώτο υποβρύχιο αναμένεται να ολοκληρώσει την αναβάθμισή του σε λιγότερο από έναν χρόνο. Η ενίσχυση του υποβρυχιακού στόλου αποτελεί έναν από τους πυλώνες της νέας στρατηγικής του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς τα υποβρύχια προσφέρουν ασύγκριτη δυνατότητα σιωπηλής δράσης και ακριβείας κρούσης, σε περιβάλλον αυξανόμενης αστάθειας και ανταγωνισμού.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται την ανάγκη να παραμείνει μπροστά στις τεχνολογικές και επιχειρησιακές εξελίξεις, διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσει να αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε επίσης:

Το Rafale F5 αλλάζει τα δεδομένα με το νέο του ραντάρ και κάνει τα F-35 απλά μαχητικά

Rafale και F-35: Ο ιδανικός συνδυασμός για μια υπερσύγχρονη Πολεμική Αεροπορία