Η Τουρκία επενδύει μαζικά στην αντιαεροπορική τεχνολογία μικρής κλίμακας, στοχεύοντας UAV χαμηλού ύψους. Η Ελλάδα απαντά με καινοτομία.

Στο πλαίσιο της έκθεσης IDEF 2025, η ASELSAN παρουσίασε το νέο της σύστημα Kartal-3, μια προηγμένη λύση για ανίχνευση και παρεμβολή εχθρικών UAV. Το σύστημα ενσωματώνει υψηλής ακρίβειας τεχνολογία εντοπισμού στόχου και κατευθυνόμενη παρεμβολή, ώστε να εξουδετερώνει drones χωρίς φυσική κατάρριψη. Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε παρουσία της ηγεσίας της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, το Kartal-3 θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία κρίσιμων υποδομών και συνόρων.

Ειδικά για την Ελλάδα, το Kartal-3 μπορεί να απειλήσει UAV όπως το «Αρχύτας», το Πήγασος ΙΙ και νέες ISR πλατφόρμες. Το «Αρχύτας», με τεχνολογία VTOL (κάθετης απογείωσης/προσγείωσης), είναι το ελληνικό UAV πολλαπλών ρόλων που αναπτύσσεται από την ΕΑΒ σε συνεργασία με πανεπιστήμια. Προορίζεται για επιτήρηση και αναγνώριση, επιχειρεί από δύσκολα σημεία χωρίς διάδρομο και αναμένεται να εξελιχθεί και σε οπλισμένο μοντέλο. Αν και η Τουρκία διαθέτει πληθώρα UAV, δεν έχει VTOL αεροσκάφος σαν τον Αρχύτα.

Το Kartal-3, με ικανότητες παρεμβολής τηλεχειρισμού και GPS, μπορεί να αναπτυχθεί στο Αιγαίο, στη Θράκη ή στην Κύπρο, για να εμποδίσει την επιτήρηση από ελληνικά UAV. Ωστόσο, οι ελληνικές καινοτομίες στον τομέα της VTOL αεροπλοΐας σηματοδοτούν μια σιωπηλή τεχνολογική επανάσταση. Η Ελλάδα, με το Αρχύτας, δεν αναπτύσσει απλώς drone, αλλά αεροσκάφος UAV υψηλής αντοχής, ικανό να εκπλήξει την Άγκυρα με τις δυνατότητές του.

Με πληροφορίες από τα defenceturk.net και Defence_IDA

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία απέκτησε 40 Eurofighter Typhoon: Τι σημαίνει η ενσωμάτωσή τους στα τουρκικά οπλικά συστήματα

Αρχύτας: Η επίσημη παρουσίασή του – Με κομμένη ανάσα το αναμένουν στη ΔΕΘ Έλληνες και… Τούρκοι