Σε περίοδο προκλήσεων και τουρκικών σχεδίων κυριαρχίας. Κρίσιμες καταστάσεις στα ελληνοτουρκικά. Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μόνο καθησυχαστική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Οι Τούρκοι έδωσαν στη δημοσιότητα τον νέο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό τους – έναν χάρτη που καταπατά τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες νοτίως της Κρήτης και ανατολικά της Ρόδου, αγνοώντας προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο και τις ελληνικές κυριαρχικές αξιώσεις.

Κι ενώ η τουρκική Navtex ανακοινώνει νέες σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, και ο Χακάν Φιντάν δίνει το στίγμα για πολιτική “δύναμης”, η ελληνική πλευρά συνεχίζει να μιλά για… «ήρεμα νερά» και «πρόοδο» στις σχέσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως στόχος είναι η «προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης», όμως την ίδια στιγμή κάνει πίσω σε βασικά ζητήματα: αποφεύγει να θέσει δημόσια το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, της ΑΟΖ, και της επέκτασης των χωρικών υδάτων.

Το παρασκήνιο:

  • Οι συνομιλίες Μητσοτάκη-Ερντογάν έγιναν στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας με στρατιωτική τιμή.

  • Η ελληνική αντιπροσωπεία απέφυγε να αναφέρει δημόσια τα επεισόδια στον Έβρο ή τις τουρκικές υπερπτήσεις.

  • Ενδεικτική της κατάστασης, η «σιωπή» για τις νέες γεωτρήσεις που ετοιμάζει η Τουρκία με σκάφη στα νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Αυτό που δεν λέγεται επίσημα, αλλά φωνάζει από τις εικόνες, είναι ότι η Ελλάδα εμφανίζεται σαν «διαλλακτικός εταίρος» τη στιγμή που η Τουρκία προχωρά βήμα-βήμα σε αμφισβήτηση κυριαρχίας.