Η Λιβύη με Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ αμφισβητεί την ελληνική μέση γραμμή στα θαλάσσια σύνορα με τη στήριξη του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου. Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια που βασίζεται σε ανυπόστατες συμφωνίες και απαντά επίσημα στον ΟΗΕ, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη νομιμότητα που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Σε νέα διπλωματική πρόκληση προχώρησε η Λιβύη, καταθέτοντας επίσημη Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ, με την οποία αμφισβητεί τη μέση γραμμή που έχει χαράξει η Ελλάδα νότια της Κρήτης. Η κίνηση αυτή, που βασίζεται στο παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο του 2019, επιδιώκει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στη δυνητική ελληνική ΑΟΖ.
Η Αθήνα, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, ήταν προετοιμασμένη για αυτήν την εξέλιξη και ήδη συντάσσει επίσημη απάντηση προς τον ΟΗΕ, η οποία θα απορρίπτει τις αιτιάσεις της Τρίπολης. Η απάντηση θα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα ασκεί νόμιμα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, βασιζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και το εθιμικό διεθνές δίκαιο.
Σύμφωνα με τη Ρηματική Διακοίνωση, η Λιβύη χαρακτηρίζει την ελληνική μέση γραμμή ως παράνομη και κατηγορεί την Αθήνα ότι δημιουργεί τετελεσμένα στα θαλάσσια οικόπεδα που προσφέρονται για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε η αναφορά στη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών, όπως η ExxonMobil, που έχουν ήδη ξεκινήσει ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Ρηματική Διακοίνωση Λιβύης στον ΟΗΕ – Χάρτης από Protothema.GR
Η απάντηση της Αθήνας
Η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να αποθαρρυνθεί από καμία αντίδραση και θα συνεχίσει υπεύθυνα να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υποστηρίζοντας τον διάλογο υπό την προϋπόθεση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Άλλωστε, η θέση της Αθήνας παραμένει σταθερή υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μέσω της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η λιβυκή πλευρά, παρά την επιθετική ρητορική, δηλώνει ανοιχτή σε διάλογο, επαναλαμβάνοντας παλαιότερες θέσεις για διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, το περιεχόμενο της Ρηματικής Διακοίνωσης και οι συνοδευτικοί χάρτες που επικαλούνται τη γραμμή του Τουρκολιβυκού Μνημονίου, επιβεβαιώνουν την επιδίωξη δημιουργίας νέων δεδομένων στην περιοχή.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει ήδη εκφράσει πρόθεση συνέχισης των συζητήσεων για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στη Λιβύη. Ταυτόχρονα, η Αθήνα προχωρά στην υλοποίηση των σχεδίων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, διασφαλίζοντας τα ελληνικά συμφέροντα και τη γεωστρατηγική σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεκδικήσεων και στρατηγικής έντασης που επιδιώκουν να διαμορφώσουν νέα δεδομένα στην περιοχή, ιδίως ενόψει της αναβάθμισης της σημασίας της Ανατολικής Μεσογείου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Η ελληνική πλευρά, σε συντονισμό με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που έχουν χαρακτηρίσει το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο παράνομο, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη διπλωματική της αντεπίθεση, με στόχο τη διεθνοποίηση του ζητήματος και τη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

ΑΟΖ βάση μέσης γραμμής στην Ανατολική Μεσόγειο
Η Ρηματική Διακοίνωση της Λιβύης αποτελεί ακόμα ένα επεισόδιο στις γεωπολιτικές εντάσεις της Ανατολικής Μεσογείου, με την Ελλάδα να απαντά αποφασιστικά, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Η διατήρηση της σταθερότητας, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και η υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων παραμένουν βασικές προτεραιότητες της ελληνικής στρατηγικής.
Διαβάστε επίσης:
Οι κινήσεις των Τούρκων που δείχνουν πως κάνουν ότι θέλουν στο Αιγαίο χωρίς να φοβούνται την Ελλάδα
Αυστηρό μήνυμα της Αθήνας προς Λιβύη: «Απορρίπτουμε κάθε ενέργεια βάσει ανυπόστατων συμφωνιών»