Η Τουρκία, μεθοδικά και διαρκώς, επιχειρεί να αποκτήσει πρόσβαση στα κονδύλια της Ε.Ε. για αμυντική έρευνα και ανάπτυξη, με στόχο να χρηματοδοτεί τα τουρκικά οπλικά συστήματα μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Το πρόγραμμα SAFE αποτελεί την τελευταία της προσπάθεια.

Η ελληνική διπλωματία, όμως, έχει στα χέρια της σοβαρά εργαλεία για να μπλοκάρει τη συμμετοχή της Άγκυρας: το βασικότερο είναι το άρθρο 212 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε., το οποίο ορίζει ότι η Ε.Ε. μπορεί να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες μόνο με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει δικαίωμα βέτο. Τι άλλο αναφέρει το ρεπορτάζ της Real News…

Ποιο είναι το διακύβευμα:

Η Τουρκία, ενώ παραμένει εκτός Ε.Ε., επιδιώκει μέσω «παραθύρων» και ειδικών ρυθμίσεων να μπει στην ευρωπαϊκή άμυνα και έρευνα. Το SAFE (Strategic Technologies for Europe Platform) έχει προϋπολογισμό άνω των 1,5 δισ. ευρώ και προσφέρει χρηματοδότηση ακόμη και σε τρίτες χώρες εάν υπάρχει απόφαση των κρατών-μελών.

Η Πολωνία και η Γερμανία έχουν ήδη υποστηρίξει την τουρκική ένταξη, παρακάμπτοντας έμμεσα τις αντιδράσεις Αθήνας και Λευκωσίας. Ήδη, η Πολωνία παράγει Bayraktar, η Τσεχία πυροβόλα για τουρκικά άρματα και η Ρουμανία κορβέτες HİSAR με τουρκική τεχνογνωσία. Ακόμα και η Ιταλία (με τα Αkinci) και η Ισπανία (με το HURJET) συμμετέχουν σε τουρκικά projects.

Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα:

  • Να επικαλεστεί το άρθρο 212 και να μπλοκάρει με βέτο κάθε σχετική ένταξη της Τουρκίας στα προγράμματα της Ευρωάμυνας.

  • Να απαιτήσει πολιτική συναίνεση στο Συμβούλιο, επισημαίνοντας τον ρόλο της Τουρκίας ως απειλή για την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα κράτους-μέλους.

  • Να αποκαλύψει τον παραλογισμό της ευρωπαϊκής «συμπαραγωγής» με μία χώρα που έχει μαχητικά drones στοχοποιημένα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Συμπέρασμα:

Η Ελλάδα έχει στα χέρια της ξεκάθαρα νομικά μέσα ώστε να παρεμποδίσει τη διείσδυση της Τουρκίας στα αμυντικά όργανα της Ε.Ε. Το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό: αν η Αθήνα δεν ενεργοποιήσει το βέτο της, η Τουρκία θα αποκτήσει και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τα drones, τα άρματα και τα πολεμικά της πλοία.

Το ερώτημα δεν είναι αν μπορεί να αντιδράσει η Ελλάδα. Είναι αν θα το κάνει.