Στις 21 Ιουλίου 2025, η Ελλάδα ανακοίνωσε την ανακήρυξη δύο νέων Θαλάσσιων Πάρκων, ένα στο Αιγαίο και ένα στο Ιόνιο Πέλαγος, στο πλαίσιο των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Άμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία, μέσω επίσημης ανακοίνωσης (Αρ. 154/2025), υπενθυμίζει τη σταθερή της θέση ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δεν έχουν νομική ισχύ σε περιοχές με αμφισβητούμενη κυριαρχία στο Αιγαίο.
Η Άγκυρα δηλώνει ότι μονομερείς ενέργειες σε ημίκλειστες θάλασσες, όπως το Αιγαίο, είναι αντίθετες με το διεθνές ναυτικό δίκαιο που ευνοεί συνεργασία παράκτιων κρατών. Υπενθυμίζει, μάλιστα, τη διαχρονική της θέση για τους γεωγραφικούς σχηματισμούς (νησίδες, βραχονησίδες) των οποίων η κυριαρχία – κατά την τουρκική άποψη – δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω διεθνών συνθηκών.
Αν και εκφράζει ετοιμότητα για συνεργασία σε περιβαλλοντικά θέματα, ξεκαθαρίζει ότι η επίκληση της οικολογικής προστασίας δεν μπορεί να αξιοποιείται σε ζητήματα κυριαρχίας. Τέλος, η Τουρκία προαναγγέλλει την παρουσίαση δικών της έργων θαλάσσιας προστασίας, τονίζοντας ότι επιθυμεί επίλυση των διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο, την ισότητα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών του 2023.
Διαβάστε επίσης:
Δύο νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα σε Ιόνιο & Νότιο Αιγαίο: Η Ελλάδα πρωτοπορεί στη Μεσόγειο
Συχνές Ερωτήσεις για για τα Θαλάσσια Πάρκα, με βάση την πρόσφατη ελληνική πρωτοβουλία
Πού βρίσκονται τα δύο νέα Θαλάσσια Πάρκα που ανακήρυξε η Ελλάδα;
Ένα θαλάσσιο πάρκο βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος και το δεύτερο στο Ιόνιο Πέλαγος. Οι ακριβείς συντεταγμένες ή περιοχές δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί λεπτομερώς, αλλά αφορούν ζώνες υψηλού οικολογικού ενδιαφέροντος.
Ποιος είναι ο σκοπός της δημιουργίας τους;
Στόχος είναι η περιβαλλοντική προστασία, η ευθυγράμμιση με τους ευρωπαϊκούς στόχους για το 2030 (π.χ. προστασία του 30% της θάλασσας), η διατήρηση της θαλάσσιας ζωής και η ενίσχυση της βιώσιμης διαχείρισης των θαλάσσιων φυσικών πόρων.
Γιατί αντιδρά η Τουρκία στη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο;
Η Τουρκία θεωρεί ότι σε περιοχές όπου δεν έχει αναγνωριστεί πλήρως η ελληνική κυριαρχία (νησίδες, βραχονησίδες), η Ελλάδα δεν μπορεί να προβαίνει μονομερώς σε τέτοιες ανακηρύξεις. Υποστηρίζει ότι τέτοιες ενέργειες έχουν νομικές και πολιτικές προεκτάσεις στις ελληνοτουρκικές διαφορές.
Επηρεάζονται τουριστικές ή αλιευτικές δραστηριότητες από τα Θαλάσσια Πάρκα;
Ενδεχομένως ναι, σε ορισμένες ζώνες των πάρκων μπορεί να ισχύουν περιορισμοί ή ρυθμίσεις (π.χ. απαγόρευση αλιείας, αγκυροβόλησης, καταδύσεων). Ωστόσο, οι ρυθμίσεις αυτές στοχεύουν στη βιώσιμη συνύπαρξη ανθρώπινης δραστηριότητας και φυσικού περιβάλλοντος.
Τι είναι τα Θαλάσσια Πάρκα;
Τα Θαλάσσια Πάρκα είναι προστατευόμενες περιοχές στη θάλασσα, που θεσπίζονται για την προστασία της βιοποικιλότητας, των οικοσυστημάτων και των θαλάσσιων ειδών. Μπορούν να περιλαμβάνουν περιορισμούς στην αλιεία, στον τουρισμό ή στις υποθαλάσσιες δραστηριότητες, με στόχο τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.