Η αντιαεροπορική άμυνα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου δεν περιορίζεται μόνο στα σύγχρονα οπλικά συστήματα και στις προτάσεις αξιοποίησης εκτοξευτών Mk-29 με ESSM. Υπάρχει και μια δεύτερη γραμμή άμυνας, που βασίζεται σε παλαιότερα αλλά αξιόμαχα όπλα και έχει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση αποβατικών ενεργειών ή επιθέσεων με ελικοφόρα μέσα και drones.

Τα συστήματα που συγκροτούν το «φράγμα»

Τα Skyguard της Πολεμικής Αεροπορίας με πυροβόλα των 35 χιλιοστών, τα SA-8B Gecko του Στρατού Ξηράς με κατευθυνόμενους πυραύλους και εμβέλεια 12 χιλιομέτρων, καθώς και τα δίδυμα πυροβόλα RH-202 (20 χλστ.) και ZU-23 (23 χλστ.) αποτελούν τον βασικό εξοπλισμό των προκεχωρημένων ΜΕΘ και των μονάδων πεζικού στα νησιά.

Παρά τα τεχνολογικά τους όρια, αυτά τα όπλα κρίνονται απαραίτητα για την πρώτη φάση αντιμετώπισης εχθρικών αποβατικών επιχειρήσεων και ενδεχόμενων προσβολών από drones ή ελικόπτερα.

Η ανάγκη για εκσυγχρονισμό

Η χρήση των συστημάτων αυτών, παρά την παλαιότητά τους, προσφέρει ταχύτατη αντίδραση και εγγύτητα πυρός. Ωστόσο, θεωρείται επιτακτική η ανάγκη εκσυγχρονισμού τους – είτε μέσω ψηφιακών σκοπευτικών, είτε μέσω αναβάθμισης ραντάρ και ενδοεπικοινωνίας. Ήδη έχει προταθεί η ενίσχυση των Skyguard με νεότερες εκδόσεις και αντικατάσταση των SA-8B από συστήματα δυτικής προέλευσης.

Μάθημα από την Ουκρανία

Όπως έχει φανεί στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, ακόμη και παλιά αντιαεροπορικά συστήματα μπορούν να έχουν σημαντική επιχειρησιακή αξία, όταν συνδυάζονται σωστά με αισθητήρες, UAV και κινητά ΚΕΠΙΧ. Στην περίπτωση των ελληνικών νησιών, η επιτυχής άμυνα έναντι μαζικών επιθέσεων – είτε με επανδρωμένα είτε με μη επανδρωμένα μέσα – θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα αντίδρασης αυτών των μέσων.

Η ουσία

Η αντιαεροπορική ομπρέλα των ελληνικών νησιών δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά σε υπερσύγχρονα και ακριβά συστήματα. Το «μείγμα» πρέπει να περιλαμβάνει και δεύτερης γενιάς όπλα, με άμεση διαθεσιμότητα, ευκολία μεταφοράς και εξοικείωση του προσωπικού. Η αναβάθμιση και η σωστή αξιοποίησή τους μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στην επόμενη κρίση.

ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΠΗΡΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΟΝΟΥΣ;