Αρχική » Ελληνοτουρκικά

Toυρκία: Γιατί σκέφτεται να πάρει τα σουηδικά μαχητικά Gripen NG για να αντιμετωπίσει τα ελληνικά Rafale

Το Gripen είναι το φθηνότερο μαχητικό αεροσκάφος 4,5 γενιάς συμβατό με το ΝΑΤΟ στην αγορά αλλά άλλο είναι το πλεονεκτημά του.

Διονύσης Αντωνέλλος Ελληνοτουρκικά
Toυρκία: Γιατί σκέφτεται να πάρει τα σουηδικά μαχητικά Gripen NG για να αντιμετωπίσει τα ελληνικά Rafale

Toυρκία: Γιατί σκέφτεται να πάρει τα σουηδικά μαχητικά Gripen NG η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

H τουρκική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει περίπου 230 F-16 και 20-30 μαχητικά αεροσκάφη F-4, ενώ τον αριθμό των εναέριων τουρκικών μέσων συμπληρώνουν περί τα 200 Bayraktar.

Το κύριο μειονέκτημα των Τούρκων, είναι σύμφωνα με τους ίδιους τους Τούρκους, η έλλειψη ενός μαχητικού αεροσκάφους εξοπλισμένου με ραντάρ AESA, «το οποίο θα συμμετέχει σε μάχες αέρος-αέρος».

Σύμφωνα με ένα από τα μεγαλύτερα αμυντικά σάιτ της Τουρκίας, το savunmasanayist.com, τα σουηδικά Gripen είναι μαζί με τα F-16 Block 70 και J-10, ένα από τα τρία μονοκινητήρια μαχητικά αεροσκάφη 4,5 γενιάς της τουρκικής λίστας.

«Στην πραγματικότητα, δεν θα είχαμε άδικο αν λέγαμε ότι το Gripen είναι το μικρότερο αεροσκάφος μεταξύ αυτών των αεροσκαφών τόσο σε μέγεθος όσο και σε μεταφορική ικανότητα. Αυτή η μικρότητα δεν είναι το μόνο μειονέκτημα. Στην πραγματικότητα, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για μάχες αέρος-αέρος, καθώς δείχνει πολύ μικρότερη περιοχή διατομής ραντάρ από άλλα αεροσκάφη», τονίζεται.

Το Gripen είναι το φθηνότερο μαχητικό αεροσκάφος 4,5 γενιάς συμβατό με το ΝΑΤΟ στην αγορά. Από την άλλη, το ωριαίο κόστος πτήσης του Gripen ξεχωρίζει ως το χαμηλότερο κόστος μεταξύ αυτών των αεροπλάνων», συμπλήρωνει το savunmasanayist.com.

Την ίδια στιγμή, στο αεροπλάνο υπάρχει ραντάρ AESA, Σύστημα Παρακολούθησης Υπέρυθρων (IRST), προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και επικοινωνίας, «καθώς και σταθμοί όπλων που επιτρέπουν τη μεταφορά έως και 7 εναέριων πυραύλων επιτήρησης METEOR», αναφέρουν οι Τούρκοι.

«Οι πύραυλοι METEOR με συστήματα πρόωσης AESA Radar, IRST και RamJet είναι πολύ σημαντικοί. Γιατί στην πραγματικότητα δίνουν ζωή στην έννοια των μαχητικών αεροσκαφών 4,5 γενιάς. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορούμε να πούμε ότι το Gripen-E είναι σε καλύτερη θέση από το F-16 Block 70 όσον αφορά τη μάχη αέρα-αέρος», υπογραμμίζουν οι Τούρκοι.

«Στο Gripen-E χρησιμοποιείται το ραντάρ AESA RAVEN ES-05 παραγωγής Leonardo. Αυτό το ραντάρ δίνει στο αεροσκάφος κάλυψη 100 μοιρών. Σε ανοιχτές πηγές, τα ραντάρ των πολεμικών αεροσκαφών Rafale και Typhoon είναι περίπου 200 χιλιόμετρα. Τα ραντάρ των F-16 Blok 70 και Gripen NG υποστηρίζεται ότι έχουν εμβέλεια 120 χιλιομέτρων», αναφέρεται.

Oι πύραυλοι Meteor των ελληνικών Rafale είναι ο πραγματικός εφιάλτης των Τούρκων και ψάχνουν τρόπους να καταφέρουν να τους αντιμετωπίσουν, αφού δεν μπορούν να βγουν στο Αιγαίο χωρίς να είναι το στόχαστρο των ελληνικών Rafale.

Διαβάστε επίσης:

Τούρκος ναύαρχος ε.α.: Δεν γίνεται να πάμε ένα βράδυ στην Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Τρόμος για ναυτικό αποκλεισμό μικρών νησιών του Αιγαίου – Στόχος το Αγαθονήσι!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Toυρκία: Γιατί σκέφτεται να πάρει τα σουηδικά μαχητικά Gripen NG για να αντιμετωπίσει τα ελληνικά Rafale». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.

Μοιράσου στο LinkEdin

ΣΧΟΛΙΑ