Αν η Ελλάδα αποκτούσε ένα γαλλικό πυρηνικό υποβρύχιο (σ.σ. υποθετικό το σενάριο), αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη, αλλά και επιπτώσεις στην αμυντική στρατηγική και στη γεωπολιτική κατάσταση της χώρας και της Ανατολικής Μεσογείου.
Κατ’ αρχάς, η απόκτηση ενός πυρηνικού υποβρυχίου θα ενίσχυε δραματικά τις δυνατότητες αποτροπής της Ελλάδας, προσφέροντας της μια σημαντική ικανότητα κρουστικής ισχύος που θα επέτρεπε να μπορεί να πλήττει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις και να προστατεύει τους εθνικούς της συμφέροντες σε περίπτωση απειλής.
Η παρουσία ενός τέτοιου υποβρυχίου θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας έναντι πιθανών αντιπάλων, όπως η Τουρκία. Η επιπλέον ικανότητα που θα προέκυπτε από την ένταξη πυρηνικού υποβρυχίου στο Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος, επιτρέποντας στην Ελλάδα να συμμετάσχει πιο ισχυρά σε συνεργασίες και στρατηγικές εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Επιπλέον, η στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την οποία έχουν δεσμευτεί χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία μέσω πρόσφατων συμφωνιών, θα μπορούσε να ενισχυθεί. Η συνεργασία με τη Γαλλία σε ό,τι αφορά τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τις τεχνολογίες πυρηνικής αποτροπής θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για τις αμυντικές πολιτικές των κρατών-μελών της ΕΕ.
Το κόστος ενός γαλλικού υποβρυχίου μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τον τύπο και την κλάση του υποβρυχίου. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα υποβρυχίων Barracuda, το οποίο περιλαμβάνει πυρηνοκίνητα υποβρύχια, έχει προϋπολογισμό ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια τεσσάρων μονάδων.
Θυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων (NPT), γεγονός που περιορίζει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και υποβρυχίων που θα μπορούσαν να φέρουν τέτοια όπλα. Ως εκ τούτου, η απόκτηση ενός πυρηνικού υποβρυχίου θα απαιτούσε εκτενείς διαπραγματεύσεις και ενδεχομένως τροποποιήσεις στις πολιτικές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα, αν το ήθελε, θα μπορούσε να εξετάσει την ιδέα απόκτησης πυρηνικού υποβρυχίου, η διαδικασία αυτή όμως θα ήταν περίπλοκη και θα απαιτούσε την αντιμετώπιση διαφόρων νομικών, πολιτικών και οικονομικών παραμέτρων.
Πηγή sportime.gr