Η Ελλάδα στέλνει σαφές και αυστηρό μήνυμα στη Λιβύη μετά τη Ρηματική Διακοίνωση που κατέθεσε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης στον ΟΗΕ, αμφισβητώντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η διακοίνωση αυτή δεν προσθέτει τίποτα νέο και βασίζεται σε ανυπόστατες και άκυρες συμφωνίες, όπως το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

Με φόντο τη συνεχιζόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι απορρίπτει κάθε ενέργεια που επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα μέσω άκυρων διμερών συμφωνιών. Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η Ελλάδα θα απαντήσει επίσημα στον ΟΗΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων οικοπέδων και η χάραξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) έγιναν με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Η λιβυκή πλευρά, μέσω της διακοίνωσης της 20ής Ιουνίου 2025, κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αμφισβητώντας τη μέση γραμμή που έχει ορίσει η Αθήνα. Παράλληλα, στους επισυναπτόμενους χάρτες προβάλλεται η οριοθετική γραμμή της Λιβύης ως προέκταση του Τουρκολιβυκού Μνημονίου, επιχειρώντας να «εξαφανίσει» την ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης.

Η Σταθερή Θέση της Ελλάδας

Η ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζει πως παραμένει ανοιχτή στο διάλογο για την οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Λιβύη, αλλά μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Επιπλέον, καμία αντίδραση ή πρόκληση δεν πρόκειται να κάμψει την αποφασιστικότητα της Αθήνας να υπερασπιστεί έμπρακτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Οι Πολιτικές Αντιδράσεις

Οι εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις υπήρξαν άμεσες και επικριτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Σωκράτη Φάμελλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη προετοιμασίας και αδυναμία να θωρακίσει τη χώρα σε διπλωματικό επίπεδο. Από την πλευρά του, το ΚΚΕ έκανε λόγο για «διάψευση όσων διαβεβαίωναν για την ασφάλεια των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο που προκύπτει από την εμπλοκή αμερικανικών συμφερόντων στις εξορύξεις.

Η Ελληνική Λύση χαρακτήρισε την ενέργεια της Λιβύης «πρόκληση πολέμου», κάνοντας λόγο για «ψευδοκυβέρνηση» στη δυτική Λιβύη, που ενεργεί υπό την κάλυψη της Τουρκίας και των τζιχαντιστών μισθοφόρων. Επιπλέον, η Νέα Αριστερά άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατηγορώντας τη για απουσία στρατηγικής και για σπασμωδικές κινήσεις στην εξωτερική πολιτική τα τελευταία έξι χρόνια.

Το Γεωπολιτικό Διακύβευμα

Η νέα αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνει πως η Ανατολική Μεσόγειος παραμένει μία ζώνη υψηλής γεωπολιτικής έντασης, με την Τουρκία να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα την πλευρά της Τρίπολης στη Λιβύη. Το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, παρά την διεθνή αποδοκιμασία, παραμένει το βασικό εργαλείο της Άγκυρας για την αμφισβήτηση των ελληνικών θαλασσίων ζωνών.

Η Αθήνα διαμηνύει ότι θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται τη διεθνή νομιμότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενισχύοντας ταυτόχρονα τις διεθνείς της συμμαχίες και τη διπλωματική της ισχύ.

Η ελληνική απάντηση προς τη Λιβύη διαμορφώνει ένα σαφές πλαίσιο αποτροπής, επιβεβαιώνοντας την αμετάκλητη θέση της χώρας στην υπεράσπιση της Εθνικής Κυριαρχίας. Σε ένα ασταθές περιβάλλον γεωπολιτικών αναταράξεων, η Αθήνα επενδύει στη νομιμότητα και τη διεθνή διπλωματία, διατηρώντας ανυποχώρητη στάση απέναντι σε κάθε απόπειρα αμφισβήτησης.

Με πληροφόριες από το ERT News

Διαβάστε επίσης:

Το κρυφό πυρηνικό παρελθόν του Ιράν: Από την εποχή του Σάχη μέχρι το AMAD

Ελλάδα, Ισραήλ, Ινδία και Εμιράτα: H νέα στρατηγική συμμαχία που ενισχύει τη θέση της Ελλάδας

Τουρκοκύπριοι καταγγέλλουν την Άγκυρα για εθνοκάθαρση: Ζητούν από τον Χριστοδουλίδη προσφυγή στη Χάγη